Sign In

У недјељу обиљежавање Првог српског устанка и Дана бораца

Објављено:

У недјељу обиљежавање Првог српског устанка и Дана бораца

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће у недјељу, 14. фебруара, у Вишеграду бити обиљежено 217 година од подизања Првог српског устанка, као и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске којим се одаје помен за 23.867 бораца који су дали живот за Српску.
Милуновић је рекао да је Први српски устанак један од најважнијих догађаја у новијој српској историји јер представља почетак борбе за слободу од Турака и ударио је темеље модерној српској држави.

"Први српски устанак је био узор свим устаницима и свим Србима у потоњим ратовима због несебичне жртве и велике храбрости коју су устаници показали у борби против тада великог Турског царства. Тако је и Република Српска установила овај датум као Дан бораца одбрамбено–отаџбинског рата", изјавио је Милуновић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, посљедњи одбрамбено–ослободилачки рат се не може посматрати без контекста Другог свјетског рата, у којем су на овим подручјима Срби најстравичније страдали од усташа.

"Српски народ није осјећао сигурност у заједници какве су предвиђене да буду формиране на тлу бивше Југославије. Већина западних и исламских земаља признала је БиХ 6. априла 1992. године без воље српског народа, и то на дан напада на Краљевину Југославију у Другом свјетском рату, када је бомбардован Београд", навео је Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција одлободилачких ратова.

Он је подсјетио да су се тада Муслимани припремили за отцјепљење, да су у марту 1992. године формирали Патриотску лигу и Зелене беретке /паравојне јединице/ с намјером да оружјем изборе независност, те да су их у томе пратили Хрвати, који су такође имали своје паравојне јединице.

Милуновић је рекао да је Војска Републике Српске формирана 12. маја 1992. године и да је заједно са припадницима МУП-а Српске војевала велике битке за слободу на овим просторима и очување Републике Српске.

Он је подсјетио, између осталих, на операцију "Коридор", двије митровданске офанзиве на подручју Невесиња, одбрану Сарајевско-романијске регије, те одбрану Подриња.

Помоћник министра Радомир Граонић рекао је да ће у недјељу код манастира Добрун крај Вишеграда бити одржан програм посвећен Првом српском устанку, да ће у 10.30 часова бити служен парастос погинулим српским устаницима, а у 11.00 часова положени вијенци и цвијеће на Споменик вожду Карађорђу.

Он је навео да ће у Вишеграду, код Централног споменика, бити обиљежен Дан бораца одбрамбено–ослободилачког рата поменом свим погинулим борцима са почетком у 12.00 часова, након чега је предвиђено полагање вијенаца и цвијећа.

Граонић је подсјетио да ова обиљежавања организују Одбор Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова и исти такав одбор Владе Србије, нагласивши да ће овим догађајима присуствовати представници институција Српске и Владе Србије, руководстава општине Вишеград и сусједних општина, те организација проистеклих из одбрамбено–ослободилачког рата.

Конференцији за новинаре је присуствовао и савјетник министра Милан Торбица.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.