Sign In

Милуновић: Не заборавити борце који су дали живот за слободу

Објављено:

 Борци Војске Републике Српске, њих 4.000, који су дали живот у одбрани Сарајевско-романијске регије, никада не смију бити заборављени, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

 

Уочи обиљежавања одбране Сарајевско-романијске регије, подсјетио је на непријатељску офанзиву кодног назива "Текбир" у којој је ангажовано 46.000 војника тзв. Армије БиХ, насупрот Сарајевско-романијском корпусу који је имао око 17.500 бораца.

 

Српске јединице сачувале су територију у Сарајевско-романијској области, а потписивањем Дејтонског споразума Срби су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи.

 

Тим поводом, на Палама ће сутра бити обиљежена одбрана Сарајевско-романијске регије, за коју је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату живот дало 4.156 бораца Војске Републике Српске.
Обиљежавање овог историјског датума организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Министар Милуновић рекао је да то није била битка, већ да су током цијелог одбрамбено-отаџбинског рата муслиманске јединице нападале положаје Војске Републике Српске, настојећи да споје своје корпусе. На овом подручју било је укупно 35 већих офанзива које је ВРС одбила.

"Посљедња и највећа је била у овом периоду 1995. године, када је укупно 46.000 непријатељских војника из пет муслиманских корпуса напало јединице Сарајевско-романијског корпуса, који је тада имао око 13.000 бораца. У помоћ су му стигле јединице Херцеговачког корпуса са укупно 3.000 војника, те Дринског корпуса са укупно 1.000 војника", навео је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да је, према писању америчких аналитичара, у овој офанзиви ВРС имала 200 погинулих и 600 рањених бораца, а на муслиманској страни је било око 1.000 погинулих и око 3.000 рањених.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске Радомир Граонић рекао је да ће сутра у 9.00 часова у Цркви Успења Пресвете Богородице на Палама бити служена света литургија и парастос.

У 11.00 часова на Тргу Републике код Централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата биће служен помен, а у 11.05 часова планирано је полагање вијенца и цвијећа.

Граонић је рекао да је у 11.15 часова на Студентском тргу предвиђено обраћање званичника, а у 11.30 часова умјетнички програм.

Он је нагласио да ће и овај догађај бити обиљежен у складу са епидемиолошким мјерама.

Према подацима старјешина Сарајевско-романијског корпуса, посљедња непријатељска офанзива кодног назива "Текбир", била је организована 1995. године и у њој је ангажовано 46.000 војника такозване Армије БиХ, насупрот Сарајевско-романијском корпусу који је имао око 17.500 бораца.

Српске јединице сачувале су територију у Сарајевско-романијској области, а потписивањем Дејтонског споразума, Срби су морали да напусте општине Илијаш, Вогошћа, Грбавица, Илиџа, Рајловац и Хаџићи.

Као симбол отпора, на овом простору изграђен је манастир Свети Георгије на Равној Романији, гдје се у Спомен-цркви налази више 4.000 уклесаних имена бораца погинулих у обрани ове регије.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.