Sign In

Обиљежавање битке на Сутјесци 13. јуна

Објављено:

​Обиљежавање 78 година од Битке на Сутјесце биће одржано у недјељу, 13. јуна, у Националном парку Сутјеска на Тјентишту, најавили су данас представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Помоћник министра Радомир Граонић рекао је да је Битка на Сутјесци, у којој је погинуло 7.543 бораца, историјски догађај од републичког значаја.

"Битка на Сутјесци, познатија као њемачка операција `Шварц` или пета непријатељска офанзива, почела је 15. маја и трајала је до 15. јуна 1943. године. Циљ непријатељских војника, којих је било 127.000, био је уништење партизана којих је на Сутјесци било 22.000, укључујући централну болницу са 3.000 рањеника и 1.000 бораца обољелих од тифуса", подсјетио је Граонић.

Он је навео да је у партизанским јединицама на Сутјесци било 12.000 Срба, 3.300 Црногораца, 5.000 Хрвата, 900 муслимана и 1.000 припадника осталих националности.

"Битка на Сутјесци је допринијела побједи антифашизма на овим просторима. Зато њени хероји не смију бити заборављени", рекао је Граонић новинарима.

Према његовим ријечима, у 11.00 часова биће положени вијенци и цвијеће код Спомен-костурнице, у 11.10 часова предвиђено је обраћање званичника, а у 12.00 часова заједнички ручак.

Народно-ослободилачка војска је током Битке на Сутјесци у Другом свјетском рату успјела да се извуче из обруча шест пута бројнијег њемачког окупатора.

Обиљежавању би требало да присуствују представници институција Републике Српске, званичници Српске у заједничким институцијама БиХ, амбасаде Русије у БиХ, општине Фоча и сусједних општина, СУБНОР-а, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.