Sign In

Милуновић: Припремљени злочин са намјером изазивања рата

Објављено:

Полагањем вијенаца испред Спомен-костурнице на гробљу Пучиле у Бијељини данас је обиљежено 28 година од масакра 54 војника ЈНА које су током мирног и договореног повлачења из касарне у Тузли из засједе убиле паравојне муслиманске формације, што је био увод у страдање Срба и велики егзодус народа из тузланске регије.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да се у Тузли поновио сценарио из Добровољачке улице у Сарајеву, с намјером да се изазове рат у БиХ ширих размјера и да се у рат увуче и Тузла, која је на изборима прије рата била лијево оријентисина и гдје није побиједила СДА.

- Пуцали су у војнике ЈНА за које је било унапријед договорено са тузланским властима да мирно напусте касарну преко Брчанске малте ка Бијељини и у том свом злочиначком подухвату убили су 54 војника, 44 су рањена, 78 заробљено, од којих су петорица убијена - навео је Милуновић.

На помену војницима ЈНА убијеним у Тузли, Милуновић је истакао да за овај злочин нико није одговарао, иако је све било унапред припремљено и снимљено.

- Било је очигледно да су пуцали на колону која се извлачила у мирнодопском маршевском поретку и на снимцима се виде уништена или оштећена и санитетска возила. Не знам шта је још потребно Тужилаштву БиХ да се уради да би се повео поступак и подигле оптужнице против тадашњих челника Тузле - нагласио је Милуновић.

У знак сјећања и одавања почасти убијеним припадницима ЈНА у Тузланској колони вијенце и руже на споменик жртвама положили су чланови породица убијених и преживјели учесници, у име институција Републике Српске предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова, изасланици предсједника Републике, српског члана Предсједништва БиХ и делегација Народне скупштине Републике Српске, као и представници града Бијељине и Борачке организације.

Обиљежавање годишњице некажњеног злочина организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, уз поштовање мјера због епидемије вируса корона.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.