Sign In

Сутра обиљежавање страдања Срба у Старом Броду и Милошевићима 1942. године

Објављено:

У Старом Броду код Вишеграда сутра ће бити обиљежено 79 година од злочина над више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су побиле усташе Јуре Францетића.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се овај тешки злочин над српским народом никада не смије заборавити.

"Сваке године ћемо обиљежавати овај догађај и стално да понављамо да су овај злочин починиле регуларне јединице Независне Државе Хрватске /НДХ/ у чијем саставу су били Хрвати и муслимани, како ни злочинце не би заборавили", истакао је Милуновић.


Он је рекао да је ово трагичан догађај у којем је извршен покољ над православним становништвом само зато што су били Срби.

"Овдје је забиљежен можда јединствен случај у историји да се 326 дјевојака са литице бацило у ријеку Дрину, тражећи радије спас у смрти, него да буду обешчашћене, мучене и убијене од усташа", напоменуо је Милуновић.

Он је истакао да је НДХ била најмонструознија фашистичка творевина.

Милуновић је подсјетио да су се над усташким злодјелима према српском народу, Јеврејима и Ромима згражавали и сами фашисти који су у својим бројним документима упозоравали на злочине које су вршили Хрвати и муслимани у НДХ с намјером да етнички потпуно униште Србе на овим просторима.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић навео је да је у 10.45 часова планиран полазак туристичког брода из Андрићграда, у 12.00 часова у Старом Броду планиран је парастос, у 12.20 полагање вијенца код спомен-обиљежја и цвијећа у ријеку Дрину, а у 12.30 часова предвиђено обраћање званичника.

Граонић је истакао да ће овом догађају присуствовати највиши званичници Републике Српске, српски представници у институцијама БиХ, представници града Источно Сарајево, те општина Вишеград, Хан Пијесак, Рогатица, Фоча и Ново Горажде, као и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а и невладиних организација проистеклих из отаџбинског рата.

Он је рекао је да ће овај догађај у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова бити обиљежен уз поштовање свих епидемиолошких мјера, уз ограничен број грађана у складу са закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ да би оствариле свој циљ - границу НДХ на Дрини.

Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица.

Прелаз у Србију у Вишеграду су блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске "Ханџар дивизије".

Покољ у Старом Броду и Милошевићима догодио се у прољеће 1942. године, углавном на обали ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, данашњој општини Вишеград.

Усташе су у том покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Један број људи утопио се у Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи извршено је 22. марта 1942. године, али су убијања трајала до почетка маја те године.

Српски цивили су углавном били из збјегова са подручја Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева.

Српске цивиле, нагомилане на обали, напале су усташе, убијале их, мучиле, силовале жене и бацале у воду, а неки су, да би се спасили од усташког ножа, сами скакали у ледену Дрину. Према изјавама свједока, један број људи од убијања су спасили Нијемци и недићевци.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.