Sign In

Милуновић: Војска Републике Српске херојски одбранила западне границе и сачувала отаџбину

Објављено:

​Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је данас у Козарској Дубици да је у 50 година исти непријатељ два пута напао Србе који живе у овом крајевима.

"У Другом свјетском рату извршен је масован покољ становништва на овим просторима, а исту намјеру су имали и агресори 1995. године када су прешли ријеку Уну", рекао је Милуновић на обиљежавању 25 година од одбране западних граница Републике Српске и додао да је намјера агресора била да Србе у потпуности истјерају из Републике Српске, са вјековних огњишта.

Он је нагласио да су у тој војној операцији ангажоване елитне јединице хрватске војске којима су се супротставиле српске јединице ослабљеног састава, уз значајну улогу питомаца и авијације.

"Спријечено је да се учини оно што су учинили у Другим свјетском рату, али уз наше велике жртве. Ми данас обиљежавамо побједу, која је у суштини сачувала не само ове крајеве, већ и Републику Српску и присјећамо се оних који су херојски бранили и одбранили наше границе", рекао је Милуновић.

Након парастоса који је служен код спомен-крста у порти Храма Свете Петке у Козарској Дубици, вијенац на то спомен-обиљежје у име институција Републике Српске положили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, изасланик предсједника Српске Слободан Жупљанин и министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, а цвијеће су затим положиле друге делегације и појединци.

Овај историјски догађај  организовао је Одбор Владе Републике Српске за његовање ослободилачких ратова, а због пандемије вируса корона ове године је обиљежен са скраћеним програмом и уз препоруку Републичког штаба за ванредне ситуације до 50 људи.
На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији убијено је 106 лица, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови претрпјели су велика разарања и штету, а, према подацима општинских комисија, процијењена материјална штета у Новом Граду је 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова. Хрватска војска била је у садејству са припадницима такозване Армије БиХ и ХВО-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године да потисну Хрватску војску преко Уне.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.