Sign In

Одбор Владе утврдио „ Дан сјећања на убијену дјецу од усташа у НДХ“ и „Спасавање савезничких пилота 1944. године“

Објављено:

Одбор Владе Републике Српске за његовање тадиције ослободилачких ратова, на чијем челу је министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, одлучио је, на данашњој сједници, да се на републичком нивоу обиљежавају два нова догађаја:
„Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у Независној држави Хрватској" и
 „Спасавање савезничких пилота 1944.године (операција Халијард-Ваздушни мост) у рејону Добоја-Озренско село Бојанић" .

 „Дан сјећања на убијену дјецу од усташа у НДХ" ће се се обиљежавати  у Горњем Јеловцу, 19. јула, код масовне гробнице у засеоку Мацуре гдје је сахрањено 312 убијених лица из Јеловца и околних села, међу којима је и 75 дјеце млађе од 14 година. Ово је мјесто стравичног покоља у ширем подручју Козаре, у којем се налазе три масовне гробнице убијених цивила од усташа у току Другог свјетског рата.

Бестијалност НДХ набоље осликавају  злочини над  дјецом. За њих је усташка власт организовала посебне дјечије логоре од којих су, поред  Јасеновца, најпознатији Јастребарско и Сисак. Према подацима историчара Драгоја Лукића, на стратиштима логора Јасеновац уморено је 19.432 дјечака и дјевојчица, што представља највеће страдање дјеце у овом дијелу свијета током Другог свјетског рата. Само са подручја Козаре, у логор Јасеновац одведено је и убијено 11.194 дјеце, која су у просјеку имала 6 година.

Одбор је прихватио  приједлог и иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се 3.октобра, на републичком нивоу, обиљежава „Спасавање савезничких пилота 1944. године (операција Халијард-Ваздушни мост) у рејону Добоја-Озренско село Бојанић".

Операција Халијард је била највећа акција спасавања савезничких снага, која се одиграла  у Другом свјетском рату.  Ову операцију 1944. године заједно су изводиле ваздушне снаге САД-а и Југословенска Војска у Отаџбини. На овај начин су спасили више од 500 савезничких пилота, које су Нијемци оборили.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.