Sign In

У Бањалуци сутра обиљежавање Дана Војске Републике Српске

Објављено:

У Бањалуци ће сутра бити обиљежен 12. мај - Дан Војске Републике Српске, кроз коју је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник је положио живот у одбрамбено-отаџбинском рату за стварање и очување Репубике Српске.
Обиљежавање овог важног датума из новије српске историје организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да је Војска Републике Српске настала послије масакра над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву и у Тузланској колони.

Он је нагласио да је ВРС настала као одговор на формирање муслиманских и хрватских паравојних формација на простору БиХ, а касније и њихових организованих војски.

"Већ у марту 1991. године муслимани и Хрвати су почели формирање паравојних формација и да се припремају за рат. Хрвати су своје формације легализовали односно озваничили 8. априла 1992. године, док су муслимани 15. априла исте године озваничили и Армију БиХ", рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Милуновић, који је и предсједник Одбора, истакао је да је ВРС водила низ битака током одбрамбено-отаџбинског рата како би одбранила Српску и спријечила да се српском народу деси страшна судбина из Првог и Другог свјетског рата.

Подсјетио је на битке попут пробоја "коридора живота", за одбрану Подриња, Сарајевско-романијске регије, Источне Херцеговине, те западниокрајишких општина, те овијенио да су оне у суштини означиле данашње границе Српске.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Радомир Граонић рекао је да ће обиљежавање бити организовано у спомен-соби у касарни "Козара", гдје је у 11.00 часова планирано да буде служен парастос.

Он је додао да је за 11.20 часова предвиђено полагање вијенаца и цвијећа.

Граонић је навео да ће обиљежавању присуствовати највиши званичници Српске, представници Министарства одбране у Савјету министара, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као и организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Према његовим ријечима, Дан ВРС биће обиљежен уз поштовање закључака Републичког штаба за ванредне ситуације.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.