Sign In

Милуновић: Дјецу им не могу опростити

Објављено:

„Дјецу им не могу опростити", рекао је у Горњем Јеловцу-засеок Мацуре код Приједора министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић на обиљежавању
Дана сјећања на убијену и уморену дјецу од усташа у Независној Држави Хрватској(НДХ). Само из овог и околних села 1942. године усташе су звјерски умориле 75 дјеце млађе од 14 година.

 

"Сада први пут организовано посвећујемо пажњу дјеци. Њих 74.642 је уморено у НДХ. То је оно што знамо. Само три града у Републици Српској имају више становника него што су усташе умориле дјеце с ових простора", рекао је Милуновић.

Он је нагласио  да је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске до сада установио 31 догађај од републичког значаја, а то је условила бурна историја српског народа, поготово у Другом свјетском рату.

Он је најавио да ће и Шушњар код Санског Моста бити уврштен у ове догађаје, јер је ту без испаљеног метка у неколико дана убијено 5.500 Срба, Јевреја и Рома, а значај је тиме већи јер се налази у Федерацији БиХ.

Академик Матија Бећковић изјавио је данас да је једина српска географија - "јамографија", а памћење једина освета, те да би на тој мапи заувијек засвијетлило име засеока Мацуре у Горњем Јеловцу код Приједора, свједочећи да ни њега није заобишао геноцид.

"Хвала вам за част прве ријечи којом сте ме частили и пречастили на првој комеморацији Србима убијеним 1942. године, међу којима је било и 75 дјеце до 14 година у засеоку Мацуре", рекао је Бећковић.

Он је оцијенио да битку са невиним жртвама никада није могао нико добити, да нико није јачи од невиног човјека и да нико није моћнији, светији и славнији од невине жртве, а свака невина жртва је друго име Исуса Христа.

"Истина неће у јаму, ма колико прећуткивана, бетонирана, заборављана, забрањивана и забашуривана била. Ниједан се геноцид се не може разумјети, али се може свједочити истина, а истину нисмо говорили 80 година", додао је Бећковић.

Парастосу код масовне гробнице у засеоку Мацуре, гдје је сахрањено 312 убијених из Јеловца и околних села, међу којима 75 дјеце млађе од 14 година, присуствовали су и други министри у Влади Републике Српске, посланици Народне скупштине Републике Српске, челни људи градова и општина Поткозарја.

Овом догађају присуствовали су ипредставници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а Републике Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, те глумица Биљана Чекић која је глумила "Дару из Јасеновца".

Они су на споменик положили вијенце и цвијеће.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.