Sign In

Сутра у Градишци обиљежавање егзодуса Срба из западне Славоније, без присуства грађана

Објављено:

​Због ванредног стања изазваног епидемијом вируса корона и актуелне забране масовног окупљања,  „Егзодус Срба из западне Славоније", биће обиљежен без присуства грађана.

Најужа делегација Републике Српске 1.маја, код цркве Пресвете Бородице у Градишци, с почетком у 10.30 часова,  положиће  вијенац на спомен- плочу српским жртвама из западне Славоније.

Поводом обиљежавања овог историјског догађаја достављамо вам писану изјаву пресједника Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и министра рада и борачко-инвалидске заштите Душка Милуновића:

 „Овим обиљежавањем присјећамо се етничког чишћења српског народа из западне Славоније. У агресији  хрватских војно-полицијских снага 1.и 2. маја убијено је 283 Срба, укључујући 114 цивила, међу којима 56 жена и 11 дјеце. Са вјековних огњишта протјерано је 15.000 Срба.

 У егзодусу према Републици Српској, српски народ западне Славоније, на путу према "мосту спаса" до ријеке Саве  немилосрдно је гађан авионским  бомбама, маљуткама из хеликоптера, топовским гранатама и снајперским мецима. Хрватски агресори нису поштедјели  ни страну ријеке Саве која припада Републици Српској и у злочиначком нападу убили су и двоипогодишњу дјевојчицу Уну.

 О овом злочину хрватских снага над српским цивилима на подручју западне Славоније Хашки трибунал никада није отворио интезивну истрагу.Такође, ни Савјет безбједности УН није покренуо питање санкција за Хрватску која је као чланица УН извршила агресију на зону под заштитом те исте организације.

 Чињеница је да је у Другом свјетском рату извршен геноцид над Србима на простору Независне државе Хрвазске, да су у том периоду масовно страдали и Срби западне Славоније и да је етничким чишћењем 1.и 2.маја 1995. године остварена политика фашистичке НДХ да ови простори буду у потпуности етнички очишћени од Срба.

 Након проведених војно-полицијских акција етничког чишћења Срби су од конститутивног народа прије деведесетих година прошлог вијека, сведени на националну мањину, која данас у Хрватској једва да и постоји.

 Иако по свим критеријумима међународног ратног права овако масовно  убијање цивила сигурно представља ратни злочин, за овај почињен у западној Славонији до данас нико није одговарао. Увјерени смо да је правда достижна и због тога ћемо истрајати у нашим захтјевима да починиоци злочина над српским народом буду кажњени.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.