Sign In

Oбиљежавање 78 година од Битке на Козари

Објављено:

​Одбор Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова организује сутра на Мраковици обиљежавање 78 година од битке на Козари.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима у Бањалуци да је битка на Козари била позната и као козарачка епопеја.

"Сигурно би било примјереније да се зове велико страдање српског народа 1942. године у Другом свјетском рату. То је простор на којем је почињен један од највећих геноцида у Другом свјетском рату", рекао је Милуновић, који је предсједник Одбора Владе Српске за његовање традиција ослободилачких ратова.

Он је навео податке према којима је 12. јуна 1942. године затворен обруч на Козари у којем се нашло око 3.500 партизана, 500 рањеника и око 80.000 цивила у збјеговима, док је на другој страни било 15.000 припадника њемачких снага, те око 21.000 усташа и домобрана, док су мађарске топовњаче са Саве дјеловале по дубини територије.

"Била је херојска битка и обруч је пробијен у новћи између 3. и 4.јула. Дио цивила је успио да се извуче, негдје око 10.000 људи, док су се сви остали морали повући дубље у Козару и непријатељске јединице су данима чешљале терен и према њуховим подацима из збјегова у логоре је спроведено око 68.000 лица", навео је Милуновић.

Он је додао да је више од 140 села потпуно уништено.

Милуновић је истакао да је највећи дио тих цивила побијен у усташким логорима смрти, док су преживјели они који су, како је рекао, имали срећу да буду одведени у радне логоре у Њемачку, наводећи и усташке податке да од 23.858 дјеце пописаних у логорима, око 12.000 њих било са Козаре.

"Ниједна фашистичка земља, мада су чинили страшне злочине над цивилима, нису имале логоре за дјецу. То је имала само НДХ", нагласио је Милуновић.

Програмом обиљежавања предвиђено је у 10.00 часова служење парастоса на Спомен крсту, а у 10.45 часова полагање вијенаца и цвијећа на спомен обиљежју.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.