Sign In

У недјељу обиљежавање 26 година од страдања Срба у западној Крајини

Објављено:

​У недјељу, 10. октобра у Мркоњић граду биће обиљежено 26 година од страдања Срба у западној Крајини 1995. године када је убијено више од двије хиљаде људи, а протјерано више од 120 хиљада.

Хрватска војска са јединицама такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина које су биле у саставу Републике Српске.

Након акције, пронађене су бројне масовне гробнице, од којих је највећа у Мркоњић Граду из које је ексхумирано 181 тијело жртава.

Ресиорни министар Душко Милуновић рекао је да су почињени масовни злочини над заробљеним војницима и цивилима.

- За злочине над Србима у 13 западнокрајишких општина правди нису приведени непосредни извршиоци злочина и Бошњаци и њихове старјешине по командној одговорности. На који начин се мисли живјети у оваквој државној заједници БиХ, уколико је за иживљавање у злочинима над српским цивилима само за четири лица осуђено неколико припадника такозване Армије БиХ? За остале предмете се вјероватно чека да се предмети затворе када извршиоци и наредбодавци злочина умру - навео је Милуновић.

Ппрограм обиљежавања у недјељу почеће у 11.00 часова, када ће бити служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежју масовне гробнице на Градском гробљу у Мркоњић Граду.

У 11.45 часова предвиђено је обраћање званичника, те полагање вијенаца код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Мркоњић Града у одбрамбено-отаџбинском рату.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.