Sign In

Локалне заједнице да убрзају процесе

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поново је апеловао да локалне заједнице покажу озбиљност и убрзају процесе када је ријеч о рјешавању предмета и захтјева у вези са реализацијом јавног позива за једнократну новчану помоћ незапосленим демобилисаним и социјално угроженим борцима из Српске.

Душко Милуновић - Фото: РТРС

Душко МилуновићФото: РТРС

- Ова активност је, нажалост, успорена јер многе локалне заједнице недовољно раде у смислу да се потребни подаци о борцима убаце у систем и да се обраде сви примљени предмети - рекао је Милуновић у Бањалуци.

 

Он је прецизирао да је, од укупно 14.270 пријављених бораца из Српске, обрађено око 5.800 захтјева.

 

Милуновић каже да је на том плану ријеч о 3.435 бораца за које је урађена социјална карта и исплаћена једнократна новчана помоћ, а обрађено је и 2.359 захтјева бораца који нису испунили услове позива.

 

- Пролази други мјесец и још подаци нису унесени у систем - упозорио је Милуновић.

 

Он је рекао да бројне локалне заједнице у Српској на том плану каскају, те да је међу првима на том плану Бањалука, која је до сада обрадила само 13 одсто примљених захтјева, а лоше у вези са тим је и у Братунцу - 11 одсто, Источној Илиџи 0,7 одсто, Добоју 17 одсто, Приједору 14 одсто …

 

 

- Можда градоначелник Бањалуке /Драшко Станивуковић/ изражава наклоност према борцима када их поздравља на протестима, али када треба стварно обезбиједити најугроженије та наклоност, судећи према овим информацијама које имам испред себе, изостаје - рекао је Милуновић.

 

Он је додао да су позитивни примјери у смислу обраде захтјева - Берковићи, Билећа, Брод, Вишеград, Зворник, Језеро, Калиновик, Кнежево, Модрича, Невесиње, Рибник, Шековићи...

 

- Ове и друге средине су показале одговорност у приступу овом задатку, као и однос према демобилисаним борцима. С друге стране, неприхватљива су најчешћа образложења одређених локалних заједница да се радници задужени за овај посао налазе на боловању или на одмору, или да се чека формирање комисије... Не могу да схватим да неко радно мјесто није покривено ако је неко на боловању. И мислим да је у свакој управи довољно запослених да одговоре овом задатку у смислу уноса података - поручио је Милуновић.

 

Он је рекао да је овај процес суштински битан да се утврди колико је укупно бораца социјално угрожено и у неповољном положају.

 

- А све да би Влада својим будућим мјерама могла да им посвети већу бригу - поручио је Милуновић.

 

Он је рекао да је мјера /само/запошљавања демобилисаних бораца готово у цијелости спроведена за све који су аплицирали и испунили услове.

 

- Остао је незнатан број непотписаних уговора од 1.332 лица која су услове испунила и свима су дозначена средства - рекао је МилуновићПодијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.