Sign In

Невесињска пушка и Дан српског јединства обиљежаваће се заједно са Србијом

Објављено:

 

Обиљежавање Невесињске пушке, пробоја Солунског фронта, односно Дана српског јединства, слободе и националне заставе, као  и сјећања на страдале у Шушњару код Санског Моста у Другом свјетском рату уврштена су у календар историјских догађаја од републичког значаја, одлучио је данас Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.
Предсједник Одбора и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима да ће, са ова три, укупно бити обиљежавана 32 историјска догађаја од републичког значаја.

Милуновић, који је и предсједник Одбора, рекао је да су прва два историјска догађаја усвојена на нивоу  Републике Српске и Србије, што је договорено на посљедњој заједничкој сједници двије владе.

Он је навео да ће се Невесињска пушка од ове године заједно обиљежавати у Невесињу, а други догађај је Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који је предвиђен да се обиљежава 15. септембра, на дан пробоја Солунског фронта.

Милуновић је појаснио да је Дан српског јединства заједнички празник од националног интереса за српски народ јер је у пробоју Солунског фронта учествовало и 26.000 добровољаца Срба који су живјели на овим просторима.

Према његовим ријечима, усвојен је још један догађај од историјског значаја, а то је дан сјећања на страдале на Шушњару код Санског Моста у Другом свјетском рату, гдје је за два до три дана убијено око 5.500 Срба и 500 Јевреја.

"Ово је други датум који ћемо обиљежавати у Федерацији БиХ послије Гаравица, гдје су за неколико дана, без испаљеног метка, Хрвати и муслимани у саставу регуларних јединица НДХ, према енглеским обавјештајним подацима, убили и заклали 14.000 људи", рекао је Милуновић.

Он је додао да ће се Дан несталих Републике Српске, који се обиљежава 15. септембра, убудуће обиљежавати 30. августа.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.