Sign In

У недељу обиљежавање 105 година од интернације Срба у добојски логор

Објављено:

​У Добоју ће у недјељу, 27. децембра, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, бити обиљежено 105 година од интернације Срба у добојски логор.
Програм почиње у 10.30 часова служењем помена за убијене логораше код спомен-костурнице, гдје ће потом бити положени вијенци и цвијеће, а у 11.10 часова и на новоизграђени споменик жртвама добојског логора 1915-1917. године код жељезничке станице.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да су аустроугарске власти 27. децембра 1915. године основале концентрациони логор у Добоју који је затворен 5. јула 1917. године.

Он наводи да је кроз овај логор прошла укупно 45.791 особа, од којих 33.696 Срба са подручја БиХ, а умрло је око 12.000 Срба.

"Циљ Аустроугарске је био да физички раздвоји Србе са обје стране Дрине на начин да направи тампон зону на подручју Подриња, одакле би раселили Србе, а на то подручје смјестили несрпско становништво довођењем католичког живља са простора Аустроугарске", рекао је Граонић на конферецији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је Аустроугарска одмах по избијању Првог свјетског рата, који је почео нападом на Србију, организовала прве концентрационе логоре за Србе са обје стране ријеке Дрине, додајући да је такву праксу наставила и Независна држава Хрватска /НДХ/ у Другом свјетском рату.

Граонић је поручио да српски народ мора да буде окренут будућности, али да никада не смије да заборави своју прошлост, страдање и своје жртве, као и ко су били џелати.

Обиљежавање 105 година од интернације Срба у добојски логор биће организовано уз поштовање свих епидемиолошких мјера и закључака Републичког штаба за ванредне ситуације.

Граонић је рекао да ће обиљежавању присуствовати представници институција Републике Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци, руководство града Добоја, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, те представници удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.