Sign In

За злочин још нико није одговарао

Објављено:

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да за страдање 2.014 лица, од којих је 753 цивила, и протјеривање око 120.000 Срба са вјековних огњишта из 13 западнокрајишких општина 1995. године још нико није одговарао, као што је случај у већини злочина муслиманских и хрватских снага.
Милуновић је навео да је покренут поступак против тадашњег команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и још 16 његових официра и сабораца, те вјерује да ће и одговарати за злочине које су чак и камере забиљежиле.

"Нису имали милости ни према цивилима ни према заробљеницима. Побили су становништво које су затекли и војнике које су заробили на том подручју. Страдало је 240 жена и 14 дјеце. Неђене су масовне гробнице од којих је највећа у Мркоњић Граду гдје је ископано 181 тијело", рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да је нападу јаких хрватских снага, потпомогнутим снагама два муслиманска корпуса 1995. године, претходио напад НАТО авијације чиме су додатно ослабљене снаге Војске Републике Српске.

"У том њихом нападу кодног назива 'Маестрал' заузели су Грахово, Гламоч, Купрес, Шипово, Србобран, Јајце, Рипач, Дрвар, Петровац, Кључ, Крупу на Уни, Сански Мост и Мркоњић Град", рекао је Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Обиљежавање 25 година од страдања Срба у 13 западнокрајишких општина почеће сутра парастосом и полагањем вијенца и цвијећа на Спомен-обиљежје масовне гробнице у Мркоњић Граду.

Помоћник министра Радомир Граонић рекао је да ће парастос бити служен у капели "Светог Марка" на Градском гробљу у 11.30 часова када је предвиђено и полагање вијенца и цвијећа на Спомен-обиљежје масовне гробнице.

Он је навео да ће у 12.15 часова бити положени вијенци и цвијеће код централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Мркоњић Граду.

Поштујући мјере Републичког штаба за ванредне ситуације због епидемије вируса корона о ограниченом окупљању лица, обиљежавању ће присуствовати представници институција Републике Српске, 13 западнокрајишких општина, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.