Sign In

Жртве отаџбинских ратова не смију бити заборављене

Објављено:

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица подсјетио је данас у Кравици крај Братунца да су Аустро-Угарска и НДХ у два свјетска рата имале планове да униште Србе западно од Дрине, што је у посљедњем рату био циљ муслиманског руководства.

"То се није догодило захваљујући Војсци Републике Српске и одлучности српског народа да се бори да сачува своја огњишта, дајући огромне жртве. Те жртве не смијемо заборавити и треба их помињати и одавати им почаст иако због пристрасног правосуђа нико није одговарао за српске жртве у овом крају, што је срамота међународне заједнице и правосуђа", рекао је Торбица.

У Цркви Светих апостола Петра и Павла у Кравици, код Братунца, данас је служен парастос за 158 српских цивила и војника из овог мјеста и околних села погинулих у посљедњем рату, од којих су 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице и братуначких села на Божић, 7. јануара, 1993. године.

Одата је почаст и прислужене су свијеће за покој душа настрадалих.

Изведен је комеморативни програм ради подсјећања на српска страдања у средњем Подрињу. Делегације су положиле цвијеће код централног споменика у Кравици подигнутог за 3.267 Срба из регије Бирач, који су погинули у одбрамбено-отаџбинском рату.

Након рата нико није одговарао ни за један злочин почињен над српским становништвом у Средњем Подрињу, па ни за овај почињен на Божић у Кравици.

Породице погинулих и српски народ је огорчен због неправде коју спроводи правосуђе БиХ, игноришући српска страдања.

Ни оптужницом према којој је суђено Насеру Орићу у Суду БиХ није био обухваћен злочин у Кравици, као ни остали почињени над Србима у Средњем Подрињу. Од свих злочина почињених над Србима у овом крају осуђена су само двојица муслиманских војника, и то за три појединачна убиства, а за масовне злочине над српским цивилима и уништавање српских села нико није процесуиран. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.