Sign In

Интервју министра Петра Ђокића за дневне новине "Еуроблиц"

Објављено:

У интервјуу за дневне новине "Еуроблиц", министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић је, између осталог, рекао:


Почетком децембра је почела изградња прве вјетроелектране у РС и највеће у БиХ - ВЕ Гребак. Када се очекује завршетак радова и шта ће овај пројекат значити за Републику Српску?

Лично сам веома поносан на овај пројекат, који је велики успјех политике наше владе и нашег министарства. Ради се о једном од најважнијих енергетских пројеката за Републику Српску. Њиме смо направили велики преокрет у погледу енергетске будућности наше земље, започели смо једно ново поглавље њеног развоја, у смислу већег кориштења обновљивих извора енергије. Јер, знате, то је данас свјетски тренд, који ми данас неминовно морамо пратити. То је наша жеља, али и обавеза као чланице Енергетске заједнице. Као министар енергетике сам много пута разговарао и преговарао са бројним инвеститорима, упознавао се са свјетским трендовима у области енергетике на бројним симпозијумима и форумима на којима сам учествовао и оно што сам увиђео су управо овакви и слични пројекти. То нам је и најбоља референца и адут у даљим преговорима. Када имате овакав пројекат, веће су шансе да остварите сарадњу и реализујете и друге пројекте, јер вас људи схватају као озбиљног партнера који је у стању преговарати и извршавати своје обавезе, што је за свако партнерство и успјех и најважнија претпоставка. Уколико све буде ишло предвиђеном динамиком, вјетроелектрана ће бити изграђена и прикључена на мрежу, тј. далековод Мостар - Невесиње за двије године.


Које су користи једног оваквог пројекта за Херцеговину и Невесиње?


Једном приликом сам рекао да, ако је вјетар некада и представљао проблем за грађане Невесиња, сада је благодет и најзначајнији ресурс који је стављен у функцију развоја ове локалне заједнице и регије, која ће преко концесионе накнаде коју ће плаћати инвеститор убирати око милион марака прихода годишње. Само једна турбина ће производити годишње толико енергије да може снабдијевати око 4.500 домаћинстава, скоро сво Невесиње. А биће постављено десет таквих турбина. Велики значај пројекта се огледа и у чињеници да ће у изградњу од самог почетка и до краја бити укључена и домаћа предузећа и биће запослен значајан број људи, као даваоци различитих врста услуга у периоду изградње. То је веома битно за нас и био је један од наших главних захтјева у преговорима. Оно што је сигурно је да је ова нова инвестиција носилац развоја како локалне заједнице у којој се реализује, тако и цијеле Републике Српске и у тој чињеници лежи њен највећи ефекат и значај.


Најавили сте да се може очекивати изградња још двије вјетроелектране.

Тако је. Постоје планови за изградњу и других вјетропаркова на подручју Републике Српске, а први који је могуће градити је вјетропарк "Хргуд" на подручју општине Берковићи за који је концесију добила наша електропривреда. Поред тога, постоје и локације Трусина и Морине, гђе је могуће реализовати овакве пројекте. Значај свих потенцијалних пројеката се тренутно највише огледа у чињеници да они могу значајно допринијети побољшању привредних активности и расту наше економије. Република Српска располаже природним ресурсима, а оно што је најбитније је да то препознамо и да их на одговоран начин користимо. Многе локалне заједнице имају ресурсе које могу ставити у функцију њиховог развоја. На томе ћемо интензивно радити, јер је равномјеран локални развој основа општедруштвеног развоја и напретка. Имамо одличну прилику да направимо значајан искорак у енергетици и Влада Републике Српске и министарство које водим неће пропустити те могућности. Желимо да реализујемо све започете пројекте и покренемо нове. Најважније је да постоји визија, жеља и могућност, а тога нам не мањка.


Колико је пандемија корона вируса пореметила планове Министарства енергетике и рударства Српске када су у питању неки капитални пројекти у 2020. години, и да ли планирате да их реализујете ове године?

Сви смо свјесни чињенице да је прошла година била изузетно тешка за читав свијет, па самим тим и Републику Српску. Први пут у нашим животима смо се суочили са таквом глобалном пандемијом. Дали смо све од себе како би грађани Републике Српске што прије и што успјешније изашли из те ситуације са што мање штете. Сигурно је да економска ситуација није онаква каква бисмо жељели да буде, јер је корона вирус утицао на све сфере живота, на привреду посебно. Влада Републике Српске је свјесна тих проблема и већ одавно ради на дефинисању начина превазилажења истих, као и дефинисању начина помоћи најугроженијим физичким и правним лицима. Једноставно, институције Републике Српске раде све што је у њиховој моћи да помогну своме народу и својој привреди онолико колико је то могуће, како би се ова ситуација што прије стабилизовала и живот могао вратити у нормалу. Пандемија је показала колико смо институционално јаки и стабилни и да се можемо носити и са највећим изазовима, упркос којима смо остварили бројне резултате. Могу да кажем да смо ми трајно опређељени за наставак енергетског развоја Републике Српске, тако да ћемо дати све од себе да се сви дефинисани рокови и обавезе испоштују, колико то буде у нашој моћи.


Министарство енергетике и рударства Републике Српске упутило је Управи за индиректно опорезивање БиХ иницијативу за измјену Закона о порезу на додату вриједност у дијелу који се односи на ослобађање од плаћања пореза на додату вриједност на увоз нових електричних аутомобила. Због чега су предложене ове измјене?

У БиХ тренутно не постоји већи број електричних возила као ни подстицаји за куповину и кориштење истих. Постоји мањи број електричних возила као и одређени број хибридних електричних возила која се не пуне из електроенергетске мреже. До сада је у рад пуштено око 30 пунионица за ова возила. Ми желимо да дамо свој допринос, јер се значајније повећање броја електричних аутомобила не може очекивати уколико се не предузму подстицајне мјере и не уведу одређене олакшице за њихову набавку и кориштење. Из тог разлога смо поднијели ову иницијативу и очекујемо да ће она бити уважена. Подсјећамо да је у октобру мјесецу ове године, на иницијативу нашег Министарства, одржан састанак са увозницима хибридних електричних возила и произвођачима дијелова за ова возила. На састанку је закључено да се рјешавањем овог питања и стварањем предуслова за веће кориштење електричних возила требају бавити бројне институције и органи у Српској, као и да ову област треба законски детаљније уредити и континуирано радити на повећању свијести о значају кориштења ових возила. Процеси европских интеграција и прихваћене међународне обавезе БиХ у сектору смањења емисија гасова, те одговоран однос према здрављу нашег становништва и животној средини намећу потребу за ђеловањем у овом правцу, као и за што већим кориштењем обновљивих извора енергије, што је и опште опређељење наше Владе, министарства које предводим, али и партије којој припадам.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.