Sign In

Министар Петар Ђокић на састанку у Београду: Jачање сарадње Републике Српске, Србије и Црне Горе у области енергетике

Објављено:

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић састао се данас у Београду са министром рударства и енергетике Републике Србије Александром Антићем и државним секретаром Министарства економије Црне Горе задуженим за енергетику Николом Вујовићем.

Састанак је одржан на иницијативу Министарства рударства и енергетике Републике Србије, са циљем интензивирања сарадње у области енергетике. Три стране сложиле су се да је изузетно значајно што постоји заједничка иницијатива за продубљивање енергетске сарадње, са посебним освртом на искоришћавање богатих хидропотенцијала.

Истакнуто је да је важно да све три стране препознају значај регионалне енергетске сарадње, будући да енергетска сигурност не може да буде питање само једне државе, већ цијелог региона. Три стране сагласиле су се да ће у што краћем року бити потписан Меморандум о разумијевању о регионалној хидролошкој сарадњи, имајући у виду постојеће заједничке хидроенергетске објекте, али и потребу да у функцију буду стављени хидропотенцијали којима располажемо.

Меморандумом ће такође бити дефинисана заштита животне средине, као и управљање водама, ради одбране од поплава у ријечним подручјима.

На састанку је било ријечи и о динамици развоја интерконекције за пренос електричне енергије Бајина Башта – Пљевља – Вишеград, као дијела пројекта Трансбалканског коридора.

Имајући у виду да је Црна Гора недавно пустила у рад подводни кабл за пренос електричне енергије до Италије, оцјењено је да ће ово бити прилика да се максимално искористе сви енергетски потенцијали, укључујући термо, вјетро и хидро сектор.

Данас је у Београду договорена и координација електропривредних компанија Републике Српске, Србије, Црне Горе и, као и чешћи сусрети на нивоу министара и државних секретара. Три стране такође су размотриле и отворене теме које се тичу насљеђених неријешених питања у вези са заједничким енергетским пројектима и објектима, као и начине за изналажење модела за скоро рјешавање тих питања.

Састанку су присуствовали и државни секретар Министарства рударства и енергетике Мирјана Филиповић, саветник предсједника Владе Црне Горе Љубо Кнежевић, в.д. генералног директора ЈП ЕПС-а - Милорад Грчић, као и директор Сектора за кључне инвестиционе пројекте ЈП ЕПС - Владимир Марковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.