Sign In

Министар Петар Ђокић разговарао са представницима америчке компаније „Autentix“

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у свом кабинету са представницима америчке компаније „Autentix“, која је свјетски лидер у пројектовању и имплементацији система означавања горива.

На састанку је било ријечи о приједлогу за увођење и имплементацију свеобухватног програма означавања (маркирања) горива у Републици Српској.

Циљ Програма маркирања је повећање капацитета надлежних органа у Републици Српској у савременој контроли и провјери дистрибуције и продаје горива, подршка надлежним органима у спречавању, идентификацији и уклањању било ког облика незаконите трговине горивима и пратећих порезних превара, јачање конкурентности локалног тржишта горивима, подршка даљем развоју локалне индустрије и заштита купаца и животне средине.

Представници ове компаније су учесницима састанка представили програм за имплементацију овог система у Републици Српској, истакавши да вјерују у његову успјешну имплементацију, која би донијела вишеструке користи Републици Српској, у смислу уређења тржишта и промета деривата нафте.

Нагласили су да је овај систем 2013. године успјешно имплементиран у Србији и да су пратећи позитивни ефекти имплементације тог система повећан промет горива, повећани приходи од акциза и додатни приходи за нафтне компаније које прометују гориво.

Министар Ђокић се захвалио представницима „Autentix“-а на заинтересованости за сарадњу са Републиком Српском.

Истакао је да је питање означавања горива која се стављају на тржиште Републике Српске и БиХ од великог значаја, јер доприноси уређењу тржишта нафтних деривата, а на тај начин се повећева одговорност сваког трговца и увозника. Оно што је такође битно јесте и то да се, кроз имплементацију овог програма, стварају предуслови за бољу контролу квалитета горива.

Министар је нагласио да овакав пројекат може имати смисла једино у координацији и сарадњи са надлежним институцијама Федерације БиХ и Брчко Дистрикта, због повезаности економије и тржишта.

С тим у вези, предложио је одржавање заједничког састанка у наредном периоду, ком би присуствовали представници ресорних министарстава и других надлежних институција ентитета и Брчко Дистрикта, а на ком би се детаљније разговарало о овој теми.

Данашњем састанку су присуствовали и представници Инспектората Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.