Sign In

МИНИСТАР ЂОКИЋ: ГАСИФИКАЦИЈА ГРАДОВА ВАЖАН ПРОЈЕКАТ, ТО ЈЕ БУДУЋНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравиo је данас на Палама.

Том приликом, министар Ђокић је разговарао са директором предузећа „Гас-промет“ а.д. Пале Миломиром Драганићем, директором ЈП „Србијагас“ Нови Сад Душаном Бајатовићем, градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, и директорицом предузећа „Бијељина-гас“ Блаженком Мандић.

Састанак је одржан у новој пословној згради предузећа „Гас-промет“ а.д. Пале, која је свечано отворена данас.

Такође, данас је потписан Анекс 3 Уговора о концесији за пројектовање, изградњу, кориштење и одржавање дистрибутивног гасног система са прикључком на гасовод код Горњег Шепка, у циљу снабдијевања општине Бијељина природним гасом. Анекс су потписали министар Ђокић и директорица предузећа „Бијељина-гас“ Блаженка Мандић.

Министар је том приликом рекао да је гасификација градова важан пројекат, те да је прелазак на овај енергент будућност Републике Српске.

Након што је са директором “Бијељина-гаса” Блаженком Мандић потписао анекс три Уговора о концесији за пројектовање, изградњу, кориштење и одржавање дистрибутивног гасног система с прикључком на гасовод код Горњег Шепка ради снабдијевања Бијељине природним гасом, министар је рекао да ће гас овом семберском граду бити пуштен до краја године.

“Сваки напор који чине људи у том смјеру вриједан је пажње и заслужује сваки облик подршке”, изјавио је министар новинарима, те додао да су иницијативу за изградњу гасовода у Бијељини покренули руководство града и тадашње предузеће “Нови Сад гас”, које је преузела компанија “Србијагас”, 80-одстотни власник предузећа “Бијељина-гас”, док 20 одсто власништва има град Бијељина.

Министар је истакао да се до септембра очекује рјешавање свих техничких и формално-правних питања, које ће омогућити да Бијељина добије гас, те указао да је овај град претходно много урадио захваљујући градоначелнику Мићи Мићићу, односно његовој визији развоја Бијељине, спремности да је чини свакога дана модернијим градом, у складу са европским стандардима.

Министар је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу, Влади Србије, али и директору “Србијагаса” Душану Бајатовићу, додајући да су његовим ангажовањем завршене активности у вези с фирмом “Гас-промет” Пале и гасификацијом Бијељине.

Бајатовић је рекао да су гасификација Бијељине, али и све активности у вези с овим енергентом резултат споразума о паралелним везама Републике Српске и Србије.

“Мислим да ће Бијељина бити први гасификовани град у Републици Српској, чим се ријеше сви технички проблеми, најкасније до краја септембра”, истакао је Бајатовић.

Он је додао да ће бити добро ако на нивоу БиХ буду донесена правила о транспорту и дистрибуцији гаса, што има Република Српска, а чиме ће се направити велики корак.

“Ми ту подржавамо и ‘Гас-промет’ Пале и ‘Бијељина-гас’, и ако касније буде још неко, да се по правилима која се тичу трећег енергетског пакета, али уз пристојну законску регулативу, засновану на најбољим европским праксама, озакони тржиште гаса, као што смо успјели да озаконимо ‘Гас-промет'”, рекао је Бајатовић.

Он је напоменуо да Република Српска нема развијену гасну инфраструктуру, али да је планиран гасовод Београд – Бањалука.

Бајатовић је рекао да је сарадња Републике Српске и Србије на највишем нивоу, те посебно истакао сарадњу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.

“Сарадња двије владе на највишем је могућем нивоу, као и ресорних министарстава”, нагласио је Бајатовић.

Он је додао да нема ништа против да се та сарадња прошири и на друге, јер се комплетан регион суочава с мање-више истим економским проблемима.

“Када је ријеч о гасној привреди, мислим да је добро да се окренемо заједничким економским пројектима јер инвеститор не прави фабрику за једно тржиште. Све што се прави, прави се регионално, уз стабилну власт и уређено законодавство”, поручио је директор “Србијагаса”.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је рекао да данашње потписивање Анекса три Уговора подразумијева да ће бити завршен пројекат гасификације Бијељине који је почео прије више од 10 година.

“За неколико мјесеци бићемо први град у Републици Српској, гасификован након грађанског рата”, рекао је Мићић и појаснио да је у Бијељини направљено 320 километара гасоводне мреже, да је тренутно припремљено 500 прикључака, као и да је направљено 20 километара мреже високог притиска.

Он је рекао да је завршено све што је требало да уради Бијељина, те додао да је гасификација значајна за град и због његовог привредног развоја, али и због грађана, као и смањења загађења животне средине.

Према његовим ријечима, Бијељина је град будућности, у ком се повећава број становништва у односу на друге градове.

Министар Петар Ђокић је овом приликом присуствовао и свечаном отварању нове пословне зграде предузећа “Гас-промет” Пале, изразивши задовољство што се успјело након неколико година ријешити имовинско-правни однос овог предузећа.

“Отварањем нове пословне зграде направљен је искорак и напредак и то показује пуно разумијевање које имају власти Републике Српске и Србије, као и њихова заједничка сарадња на високом политичком нивоу, а коју имају носиоци политичких улога, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић, јер су посвећени сваком даљем напретку, развоју и побољшању односа између Српске и Србије као братских република”, рекао је министар новинарима након пресијецања врпце и отварања нове пословне зграде.

Према његовим ријечима, директор предузећа “Гас-промет” Пале Миломир Драганић и његови сарадници веома су стрпљиво претходних 20 година, заједно с Владом Републике Српске и ресорним министарством, интензивно радили на томе да правно уреде статус овог предузећа.

Он је додао да је прошле године у марту потписан споразум између Републике Српске, односно предузећа “Гас-промет” и “Србијагаса”, који су уредили своје међусобне односе и дефинисали капитал у оквиру овог предузећа.

Он је навео да је регулисан статус “Гас-промета” Пале на начин да је капитал “Србијагаса” 39,17 одсто, Република Српска има 26,3 одсто, а фондови и мали акционари држе преостали дио капитала у овом акционарском друштву.

Министар се посебно захвалио директору предузећа “Србијагас” Душану Бајатовићу, који је својим непосредним ангажманом посљедњих неколико година на посебан начин дао допринос за завршетак активности када је ријеч о сектору гаса у Републици Српској.

Нагласио је да је предузеће “Гас-промет” Пале успјело да направи неколико важних корака у погледу развоја своје пословне активности, доприносећи томе да се гасни сектор у Српској уређује на адекватан начин, стварајући даље предуслове за развој овог предузећа.

Директор предузећа “Гас промет” Пале Миломир Драганић рекао је да вриједност објекта пословне зграде са земљом износи око 1,2 милиона КМ.

“Нисмо могли до сада то направити док нисмо ријешили одређена питања са ‘Србијагасом’, тако да смо дефинисали имовину. Сада је предузеће ‘Србијагас’ један од већинских власника акционарског друштва ‘Гас промет'”, навео је Драганић.

Он је додао да има жељу да се општина Пале гасификује, јер туризам треба развијати уз помоћ еколошки чистог горива, а овдје је и олимпијска љепотица Јахорина.

Начелник општине Пале Бошко Југовић пожелио је Драганићу успјешан наставак пословања у новом објекту, те истакао да му је част што се тај објекат налази на Палама.

“Надам се да ће доћи до гасификације Сарајевско-романијске регије, односно општине Пале и Јахорине”, рекао је Југовић.

Отварању нове пословне зграде предузећа “Гас-промет” присуствовале су бројне личности политичког, јавног и привредног живота Републике Српске, Србије и БиХ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.