Sign In

Министар Ђокић обишао локацију вјетроелектране "Гребак"

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Петар Ђокић боравио је данас у посјети општини Невесиње.

Министар се том приликом састао са начелником ове општине Миленком Авдаловићем и са концесионаром, тј. њемачким инвеститором који је добио концесију за изградњу вјетроелектране "Гребак".

Министар је након састанка обишао и локацију будуће вјетроелектане.

На састанку је било ријечи о тренутном статусу реализације овог веома вриједног и значајног пројекта, како за општину Невесиње, тако и за цијелу Републику Српску.

Учесници састанка су констатовали да реализација овог изузетно важног и једног од највећих пројеката у области енергетике РС иде предвиђеном динамиком и изразили су убјеђење да ће овај пројекат бити успјешно и у предвиђеном року реализован.

„Наш је циљ био да помогнемо инвеститору да дође у ову фазу у коју је дошао. Било је извјесног застоја, као и одређеног неразумијевања у одређеној мјери према овом пројекту, али је то сада све иза нас. За нас је сада најважније да је овај пројекта активан. Данас на састанку смо чули од инвеститора да ће одржати обећање које је раније дао, а то је да први припремни радови, односно радови на уређењу локалитета, путева, итд. крену почетком октобра мјесеца ове године“, рекао је министар.

Он је истакао да је ова инвестиција од великог значаја за Републику Српску, зато што ће у билансима укупно произведене електричне енергије овај објекат са око 50 МW инсталисане снаге битно утицати на структуру произведене енергије у Републици, односно повећаће се количина енергије коју ћемо добити из обновљивих извора.

„То је дефинисано и нашом Стратегијом развоја енергетике РС до 2035. године.  Друга важна чињеница је да је вриједност овог пројекта око 130 милиона марака. У реализацији пројекта ће у великој мјери учествовати локалне компаније као подизвођачи и инвеститор је ту дао гаранцију да ће максимално ангажовати локалне компаније на свим радовима које могу извести локалне компаније. Такође, након изградње овог објекта и прикључења на мрежу, општина Невесиње ће добијати око милион марака годишње од концесионе накнаде“, нагласио је министар.

Истакао је као веома значајно то што ће у реализацији овог пројекта послове добити наше локалне фирме и што ће 50 одсто укупне инвестиције бити препуштено домаћим извођачима, што је јако значајно.

„За Министарство енергетике и рударства је јако важно што је ово један у низу пројеката изградње вјетроелектрана који ће бити реализовани у Републици Српској. Као што знате, на подручју Невесиња је, поред ове локације, и локација Трусина, гдје ће се обновити концесиони поступак и гдје ћемо, надам се, већ у току ове године добити новог инвеститора, ако јавни позив буде успјешан и ако се потенцијални концесионари јаве на тај јавни позив. Реализација дугих пројеката вјетроелектрана на подручју Херцеговине ће бити условљена преносним капацитетима, што значи да се преносна мрежа мора развијати, да би могла да прихвати енергију која би се производила на оваквим објектима.  Такође, у овом подручју Херцеговине је планирана и изградња неколико соларних паркова на подручју општине Билећа, гдје је потписан концесиони уговор са компанијом која је дугогодишњи партнер Републике Српске. Електропривреда РС је добила концесију и за изградњу соларне електране на подручју општине Требиње инсталисане снаге 74 МW, а Електропривреда РС има концесију за изградњу вјетроелектране Хргуд на територији општине Берковићи“, поручио је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, сви ови пројекти ће повећати биланс производње електричне енергије у РС и веома је значајна и велика инвестициона активност вриједности више стотина милиона марака.

„То је велики успјех политике наше владе и нашег министарства. Ово је година у којој се боримо против посљедица пандемије која нас је све захватила и зато је свака инвестиција драгоцјена за економску стабилност Републике. Захвалан сам нашем њемачком партнеру који је препознао Републику Српску као стратешког партнера у овом пројекту“, закљуио је министар Ђокић.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић истакао је да је ово један у низу енергетских пројеката на подручју Невесиња који ће донијети доста добра општини.

"Сама инвестиција је од више од 100 милиона КМ. То пуно значи за домаће фирме које ће изводи радове, за људе на чијој ће се земљи градити, али и општину која ће годишње имати око милион КМ прихода од овог вејтропарка. Тај новац планирамо да уложимо у друге инвестиције", навео је Авдаловић.

Он је захвалио инвеститорима што су избарали Невесиње и Републику Српску да граде први вјетропарк и нагласио да ће општина пружити сву потребну помоћ инвеститру како би у октобру почели радови.

Представник инвеститора из Њемачке и директор ВЕ "Гребак" Адмир Рахимић захвалио је Влади Републике Српске и локалној заједници на подршци и потврдио да радови почињу у октобру.

"Вјетроелектрана је снаге 50 мегавата, а инвестиција вриједна око 130 милиона КМ. У преговорима смо са два призвођачима турбина, а фирма `Сименс` се у задњим преговорима истакла као потенцијални партнер. Ми ћемо радити турбине са најновијом технологијом `Сименса`. Турбине ће бити снаге 6,6 мегавата, тако да ће се број турбина смањити на осам. Годишња производња ће бити око 150 мегавата", додао је Рахимић.

Он је изразио наду да ће до средине 2022. године овај вјетропарк бити прикључен на мрежу.

Концесија за изградњу ВЕ "Гребак" је додијељена у јануару прошле године, а у априлу је потписан уговор о концесији.

Kонцесија је додијељена на период од 50 година, а реализоваће се у периоду три године.

Електрична енергија произведена у овој вјетроелектрани ће се продавати на тржишту без могућности остваривања права на подстицање произведене електричне енергије.

Kонцесионар ће, у складу са уговором, након изградње вјетроелектране, у буџет Републике Српске, плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055 KМ/KWх, од чега ће 95% средстава бити усмјерено у буџет општине Невесиње.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.