Sign In

Министар Ђокић присуствовао потписивању уговора између Космос-а и КРЕТ-а

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Петар Ђокић присуствовао је данас, у просторијама привредног друштва „Космос“ у Бањалуци, потписивању уговора о куповини и дистрибуцији филтера за пречишћавање ваздуха, који ће се користити у медицинским, фармацеутским, прехрамбеним и другим областима.

Уговор су потписали директор Космоса Душан Вјештица и замјеник генералног директора КРЕТ-а Александар Митјускин,.

Министар је том приликом рекао да је крајњи циљ ових активности организовање не само продаје ових уређаја преко Космоса у будућности, већ и производње одређених компоненти које ће бити саставни део ових уређаја.

Он је напоменуо да је Влада Српске опредијељена да подржи рад Космоса и шири производњу, додајући да вјерује да овај пројекат има будућност и да ће бити успјешан у Републици Српској, али да ће се одразити и на европско тржиште.

"Од овог уговора очекујемо ширење на тржишту Републике Српске, БиХ, али и наступ на европском тржишту заједно са компанијом КРЕТ", рекао је директор Вјештица.

Нагласио је важност потписивања уговора, јер он означава почетак партнерства Космоса са свјетски познатом компанијом, која има брендирани производ на пољу прочишћавања ваздуха и уклањања свих штетних честица, бактерија, вируса, плијесни, итд.

Он је напоменуо да се преговара о уговору о новој пословно-техничкој сарадњи, која је шире природе и подразумева производњу компоненти, а који ће такође поменути ефекте рада ових уређаја на УКЦ Српске.

"Ови ефекти биће искориштени за привлачење нових купаца ових производа са тржишта Српске, БиХ и шире", рекао је Вјештица.

Митишкин је изразио задовољство што су две компаније прешле у другу фазу сарадње и што је за кратко вријеме реализован пилот пројекат, односно уградња уређаја у здравствену установу.

"Ова фаза је једна од најважнијих у оквиру пројекта, јер у стварним условима можемо показати како ови инструменти раде, али и добити лабораторијски закључак, као и коментаре медицинске стручне заједнице", рекао је Митишкин.

Према његовим ријечима, уређаји у просторијама за које су се мјерења квалитета ваздуха показала као најпотребнија биће инсталисљана у УКЦ Српске.

Митишкин је напоменуо да је ово најбоља гаранција за квалитет уређаја, наводећи да се њихова цена креће од око 150 еура за домаћинства и од 250 до 1000 евра за професионалне уређаје намењене компанијама и компанијама.

"Имамо велике планове за развој овог пројекта, као и интересовање да га што пре реализујемо на комерцијалном тржишту", рекао је Митишкин.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.