Sign In

СРПСКА НИЈЕ КОЧНИЧАР У ИСПУЊАВАЊУ ОБАВЕЗА ИЗ УГОВОРА О ЕНЕРГЕТСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

Објављено:

​У вези са натписима који су се појавили претходних дана у неким медијима, а у вези мјера које је Енергетска заједница (ЕЗ) увела БиХ због пропуста у поштовању правила и директива те организације у области нафте и гаса, у циљу истинитог и објективног информисања јавности, неопходно је истаћи сљедеће:


У претходном периоду, Република Српска је дјеловала искључиво у складу са уставом и законима у БиХ и дали смо огроман допринос усаглашавању бројних отворених и спорних питања која се тичу израде и усвајања прописа са којима би биле испуњене обавезе према Енергетској заједници.

Претходних неколико година, уз огромне напоре које смо чинили, дошли смо до законских рјешења која су прихваћена и оцјењена као усклађена са ставовима Енергетске заједнице.

Полазећи од ове чињенице, Република Српска је још 2018. године усвојила Закон о гасу који је у већој мјери био усаглашен са Трећим енергетским пакетом. Насупрот томе, ФБиХ је област гаса регулисала Уредбом о организацији и регулацији сектора гасне привреде из 2007. године, која није усаглашена ни са Другим ни са Трећим енергетским пакетом.

Влада Српске и ресорно министарство су, са своје стране, увијек били свјесни обавеза које проистичу из Уговора о Енергетској заједници, исте су досљедно извршавали, покушавајући својим приједлозима и дјеловањем да превазиђу проблеме настале форсирањем рјешења од стране ФБиХ која задиру у уставне надлежности ентитета, али и БиХ.

У прилог горе наведеном иде чињеница да је Влада Републике Српске испунила договор дефинисан Заједничком изјавом предсједника влада Републике Српске и ФБиХ, ресорних министара, директора Секретаријата Енергетске заједница и једног броја амасадора, и у јуну 2019. године дала сагласност да се Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ упути у парламентарну процедуру. Европска комисија је и званично потврдила да ће поменути Преднацрт, као такав, омогућити преузимање одредби Другог и Трећег енергетског пакета у области гаса у законодавство БиХ. Међутим, ФБиХ није испунила свој дио обавеза и договора, због чега је блокирана процедура усвајања овог законског рјешења.

Сматрамо да смо у вези са овим законом испунили све своје обавезе и да је по том питању за нас посао завршен. Сада очекујемо да ФБиХ прихвати иста рјешења и да се закон упути у процедуру и усвоји.

Свјесни смо да је неопходно ријешити и друго питање на које указују мјере Енергетске заједнице, односно питање квалитета течних нафтних горива у БиХ.

Треба напоменути да Рафинерија нафте у Броду не ради више од двије године и да није коректно у овом тренутку доводити Рафинерију нафте у Броду у било какву везу са Одлуком о квалитету течних нафтних горива у БиХ.

Подсјећамо да је од стране Министарства спољне трговине и економских односа БиХ у јулу прошле године формирана Радна група за израду нове Одлуке о квалитету течних нафтних горива, коју чине представници надлежних институција из Републике Српске и ФБиХ. Увјерени смо да би, бар што се тиче улоге представника Републике Српксе, ова Одлука била знатно раније донесена, јер је ресорно министарство у последњих неколико година упорно инсистирало и својим активностима и проактивним приједлозима настојало да да свој пуни допринос уређењу ове области. И даље стојимо на располагању да и тај посао што прије приведемо крају.

Очекујемо да ФБиХ, кроз своје законодавство, испуни своје обавезе из Трећег енергетског пакета, а Република Српска је спремна да усаглашени Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ подржи у парламентарној процедури у циљу његовог усвајања.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.