Sign In

Министар Ђокић боравио у радној посјети РиТЕ "Угљевик"

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске боравио је данас у Угљевику у радној посјети ЗП "Рудник и Термоелектрана Угљевик" а.д. Угљевик (РиТЕ Угљевик).

Министар се том приликом састао са управом предузећа, а тема састанка су биле мјере које се предузимају како би се извршила финансијска консолидација предузећа. Након састанка, министар Ђокић је, у својству представника државног капитала у РиТЕ Угљевик, присуствовао сједници скупштине акионара овог привредног друштва.

Министар је том приликом изјавио да је данас у разговору са члановима управе Рудника и термоелектране “Угљевик” нагласио да примјена новог Закона о електричној енергији треба у неколико наредних година битно да промјени стање у енергетском систему Српске и да примјена новог закона, који ступа на снагу од 1. јануара наредне године, подразумијева озбиљну реформу у енергетском сектору и да се реформа не може одлагати.

"То значи да сва зависна предузећа, како производна тако и дистрибутивна, морају схватити да се морају мијењати. Сви се морамо мијењати и сваки појединац који је у овом систему мора то да схвати. Мора се имати потпуно другачији однос према раду и овим ресурсима", рекао је министар Ђоки.

Он је навео да је киловат-час електричне енергије који производимо представља ресурс Српске, те да то и треба да буде онај који ће помоћи развоју Српске.

"Електропривреду Републике Српске морамо оспособити да по истеку сваке пословне године мора да донесе у буџет јако велика финансијска средства која ће бити стављена у функцију хашег даљег привредног развоја", истакао је министар.

Он је рекао да у овом тренутку и дуго година то није пракса и да то она није могла да оствари зато што има изузетно висок раст бројних трошкова, који су оптерећивали финансијски резултат.

"Због тога електропривреда није могла да оствари важан пројектовани циљ који држава као власник тог система има. Реформе морамо започети, неке су већ дале резултате, али недовољне и овај објекат РиТЕ “Угљевик” мора да то учини", поручио је министар.

Он је напоменуо да је изградњом објекта за одсумпоравање, који је велики трошак, РиТЕ “Угљевик” сачувана од затварања.

"Учинили смо то огромним одрицањем. Долазе други проблеми које морамо реално сагледати. Данас сам тражио од управе РиТЕ да план финансијске и организационе консолидације који је усвојен и донесен током ове године, мора бити реализован, допуњен и морамо пратити његову реализацију периодично у наредној години", нагласио је министар.

Он је додао да руководство јесте чинило напор, а највећи је да данас РиТЕ “Угљевик” редовно ради и производи електричну енергију и да је важан систем енергетске стабилности Републике Српске, те да ће то тако остати и у будућности.

"Сада је на потезу велика реформа коју морамо спровести и она се не може одлагати. Реформе се односе на сву електропривреду, на сва зависна предузеће у оквиру ње, и сам Мјешовити холдинг, односно матично предузеће у Требињу", рекао је он.

Навео је да први корак реформи јесте, као што је и донесена одлука у Угљевику, план финансијске консолидације, а најважнији циљ свега је да се битно смање трошкови који утичу на финансијски резултат, а да се при томе не угрози производња.

Директор РиТе “Угљевик” Чедомир Стојановић рекао да је управа упознала министра Ђокића о стању у РиТЕ “Угљевик”, текућој години и о свим актуелним проблемима.

Према његовим ријечима, ово је била једна од најтежих година у историји, изазвана овом пандемијом, а са друге стране година која је донијела нове пројекте.

"Завршен је систем одсумпоравања димних гасова, а успјели смо, упркос бројним потешкоћама, да план производње пребацимо и имамо производњу електричне енергије за шест одсто већу од планиране. На данашњи дан имамо и произведених 1.635 гигават-часова електричне енргије, планирано је укупно 1.570, а производња угља је већа од планске", рекао је Стојановић.

Он је навео да је на почетку године, због система за одсомпоравање димних гасова, планиран негативан биланс од 14 милиона KМ.

"Кад се сви рачуни на крају године саберу, вјероватно ћемо бити позитивни, што говори о добром раду ове године", додао је Стојановић.

Он је рекао да РиТЕ “Угљевик” има доста обавеза и од раније, попут враћања кредита за систем за одсумпоравање димних гасова.

"Ипак смо оптимисти, управо зато што смо постигли бољу цијену у систему за одсумпоравање. Она је повећана са 7,71 фенинг на 8,69 фенинга, што је цијена од стране зависног предузећа ка “Електропривреди” и она ће помоћи у стабилнијем раду нашег привредног друштва", навео је Стојановић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.