Sign In

Министар Петар Ђокић за часопис THE PRESTIGE о првој вјетроелектрани у Републици Српској

Објављено:

Поводом покретања радова на изградњи вјетроелектране „Гребак“ на подручју општине Невесиње, који је озваничен прије мјесец дана, министар Петар Ђокић у тексту за часопис THE PRESTIGE каже:

Ако је вјетар некада и представљао проблем за грађане Невесиња, он то сада више није, сада је благодет и најзначајнији ресурс који је стављен у функцију развоја ове локалне заједнице.

Када су прије четири године инвеститори из Њемачке први пут дошли и исказали интерес за реализацију овог пројекта, тада сам у њиховој иницијативи и идеји препознао нешто што може бити суштина квалитетнијег и бољег живота општине Невесиње, Херцеговине и цијеле Републике Српске. Ријеч је о респектабилном њемачком инвеститору који је већ изградио неколико вјетропаркова у Њемачкој и другим европским државама и који има богато искуство у изградњи и управљању оваквом врстом енергије.

Први вјетропарк у Републици Српској и највећи у БиХ вриједности око 132 милиона марака ће бити изграђен за двије године и до краја 2022. године прикључен на мрежу.

Велики значај пројекта се, прије свега, огледа у чињеници да ће општина Невесиње, преко концесионе накнаде коју ће по завршетку пројекта концесионар уплаћивати у буџет, годишње убирати приход у износу од милион марака, а у изградњу пројекта ће од самог почетка бити укључена и домаћа предузећа и биће запослен значајан број људи.

Турбине јаке 66 мегавата ће годишње производити толико енергије да свака појединачно може снабдијевати око 4.500 домаћинстава, што је, примјера ради, скоро цијело Невесиње.

С друге стране, пројекат ће значајно утицати и на структуру произведене енергије у Републици, односно повећаће се количина енергије коју ћемо добити из обновљивих извора, што је наша жеља, а и обавеза као чланице Енергетске заједнице:

Произведена електрична енергија ће се продавати на тржишту без могућности остваривања права на подстицај, што значи да Република Српска нема обавезу да субвенционише нити да прихвата ову енергију.

Овај пројекат је велики успјех политике наше владе и нашег министарства. Ово је година у којој се боримо против пандемије вируса корона и зато је свака инвестиција драгоцјена за економску стабилност. Захвалан сам нашем њемачком партнеру који је препознао Републику Српску као стратешког партнера у овом пројекту. Доказали смо да можемо стати раме уз раме са великим земљама. Дакле, ушли смо у нову еру великих технолошких процеса који се већ одвијају у свијету.


У вјетропарк ће бити уграђена најсавременија опрема. Турбине ће бити високе 102 метра, а елисе дуге 75 метара. Укупна тежина цијеле конструкције ће износити 285 тона. Вјетроелектрана ће бити постављена на темељ у који ће бити уграђено око 700 кубика бетона и око 70 тона арматурног жељеза. Биће изграђени присупни путеви у дужини од око 9 километара, а око 15 километара високонапонских каблова ће преносити произведену електричну енергију.

У плану је изградња и других вјетропаркова у Републици Српској, прије свега, вјетропарка „Хргуд“ на подручју општине Берковићи за који је концесију добила наша Електропривреда и вјетропарка „Трусина“ на подручју општине Невесиње.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.