Sign In

Министар Петар Ђокић боравио у радној посјети општини Шамац

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравио је данас у радној посјети општини Шамац. Министар се том приликом састао са начелником ове општине и разговарао о инвестиционим потенцијалима ове општине.

Министар је рекао да општина Шамац располаже великим инфраструктурним потенцијалом за развој различитих видова привредних активности, који се претежно односи на некадашња државна предузећа која су прошла кроз процес приватизације, али у њима није заживјела производња.

„То су локације које располажу свом потребном инфраструктуром, подземном и надземном, то су посебно неке локације које имају добре објекте у којима је могуће организовати различите видове производње. Прије свега, данас сам желио да чујем да ли су ти капацитети и даље расположиви, на који начин се евентуално могу отворити преговори о тим капацитетима, зато што сам у прилици да разговарам са различитим инвеститорима и зато сам данас овдје да видим какво је тренутно стање по том питању. Нама као Влади је итекако важно да у овом периоду, након што смо, бар се надамо, дошли до тога да су се они највећи страхови потиснули на страну и сада, након короне, интензивирамо привредни живот и да покушамо у свим областима гдје је могуће подстакнемо нове инвестиционе активности“, нагласио је министар.

Истакао је да су информције које је током данашњег састанка добио од начелника веома значајне.

Такође, на састанку је било ријечи и о пројекту истраживања нафте у Обудовцу.

„Обавјестио сам начелника да је Влада подржала овај пројекат и јако ми је драго да је тај пројекат настављен. Та истражна бушотина је активна, на њој се и данас активно ради и искрено се надамо да ће то до краја бити позитиван пројекат. Било је неколико фаза у којима је долазило до застоја у претходном периоду. Успјели смо пронаћи рјешење заједно са „Јадран-нафтагасом“ и они су наставили то истраживање и мене радује чињеница да већ имамо неких позитивних назнака, али још није вријеме да саопштавамо све детаљне информације, зато што је то право инвеститора“, рекао је министар.

Нагласио је да ће овај пројекат бити од великог значаја за општину Шамац.

Министар је похвалио и рад и залагање начелника ове општине.

„Радује ме чињеница да је за протеклих неколико година Шамац промјењен, освјежен и да је након оних тешких мјесеци и поплава из 2014. године у овом мандату са начелником Милићевићем општина напредовала, видљив је напредак који је начелник лично учинио, као и његова администрација“, нагласио је министар.

Министар је, такође, изразио наду да ће Влада и општина и у будућем периоду заједно радити, што ће за резултат имати нове привредне резултате и инфраструктурне пројекте, посебно у свјетлу изградње аутопута 5Ц, пута из правца Србије ка Добоју.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић се захвалио министру Ђокићу на посјети, истакавши да је министар увијек био на располагању и на услузи општини Шамац.

„На састанку смо анализирали привредне капацитете, и оне у приватном власништву и у власништву општине Шамац, с обзиром да се одређени број заинтересованих инвеститора јавио и у Министарство енергетике и рударства и у локалну заједницу. Разговарали смо и о могућности стварања пословне зоне на подручју Шамца. Предложио сам министру да, у оквиру свог ресора и Владе Републике Српске, отворимо тему и да разговарамо и о пољопривредном земљишту које је у власништву луке Шамац. Формирање пословне зоне би било веома битно и са аспекта локације, близине граничног прелаза, али и са аспекта будућег аутопута који се овдје буде градио“, реако је начелник Милићевић.

Истакао је да ће општина у наредним данима Министарству енергетике и рударства и Министарству привреде и предузетништва послати комплетан списак потенцијалних локација и расположивих капацитета на подручју општине Шамац, како би се о истима детаљније разговарало.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.