Sign In

Министар Петар Ђокић боравио у радној посјети РиТЕ "Гацко"

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић посјетио је данас ЗП "Рудник и Термоелектрана Гацко“ а.д. Гацко.Том приликом, министар Ђокић је разговарао са руководством овог привредног друштва, након чега је обишао рудник и термоелектрану.

Министар је рекао да је на састанку констатовано да је капитални ремонт успјешно обављен, да се сва производња одвија у оквиру плана, те да ће резултати у производњи бити и већи него што је планирано за ову годину.

На састанку је направљен осврт на све оно што оптерећује пословање РиТЕ “Гацко”, а то је да постоје постројења која имају вишедеценијски вијек експлоатације и да је у њих неопходно стално улагање.

"Морамо пронаћи модел финансирања подршке заштити тих постројења и улагању у нова постројења и у руднику и на термолектрани", рекао је министар Ђокић.

Једна од тема састанка је био и редовни годишњи ремонт који ће бити у идућој години и на који начин то ускладити са ремонтом у другој термоелектрани.

"Говорили смо о томе како дугорочно обезбиједити позицију РиТЕ `Гацко` у оквиру енергетског система Републике Српске да и даље буду дио система који гарантује безбједно снабдијевање Републике Српске довољним количинама електричне енергије, што је кључни задатак `Електропривреде Републике Српске`", рекао је министар Ђокић.

Истакао је важност доношења новог закона о електричној енергији који ће бити усвојен у Народној скупштини Републике Српске након што се оконча јавна расправа, а чија ће се примјена односити како на производна тако и дистрибутивна предузећа.

"Морамо да након те реорганизације изађемо са стањем да наша `Електропривреда` у цјелини, сва њена производна и дистрибутивна предузећа, буду стабилна и још јача, те да буду спремна да се на слободном отвореном тржишту боре и изборе за положај и да и даље буду предузећа која ће обезбиједити подршку развоју Републике и заштиту Српске у економском дијелу, колико енергетска предузећа овог типа данас дају Српској", рекао је министар.

Он је изразио задовољство што је данас постигнут висок ниво разумијевања по свим питањима и рекао да у наредном периоду предстоји активност која ће се водити са осталим производним предузећима и у термо и у хидро сектору Српске, у оквиру матичног предузећа Републике Српске.

"Увјерен сам да ћемо бити у позицији да можемо пронаћи добра рјешења која ће осигурати нормалан рад енергетског сектора Републике Српске и очувати његову најважнију функцију, а то је да буде подршка стабилности и безбједности енергетског система Републике Српске", рекао је Ђокић.

Директор РиТЕ "Гацко" Миодраг Шешлија рекао је да је стање на Термоелектрани добро, наводећи да је послије ремонта производња потпуно стабилна.

"Немамо никаквих проблема спремни смо да идемо даље, до идућег ремонта имамо обезбијеђен угаљ. У оквиру смо плана производње и очекујемо да ћемо га до краја године и пребацити", рекао је Шешлија.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.