Sign In

Језик најзначајнији за историјско трајање народа

Објављено:

Поводом Свјетског дана матерњег језика, а који се обиљежава 21. фебруара, помоћник министра просвјете и културе Тања Ђаковић рекла је да сви треба да допринесу очувању и промоцији српског језика и ћириличног писма, јер се само на тај начин може очувати српски културни и национални идентитет.

„Присјећамо се и свих наших великих књижевника, умјетника, научника и других културних и јавних личности који су својим дјелима увеличали ријечи српског језика и својим радом и посвећеношћу омогућили цијелом свијету да упозна љепоту коју има наш језик.

Језик сваког народа је најзначајнији за његово историјско трајање, а о томе нам свједочи историја народа који су се, након што су престали његовати свој језик, утопили у друге народе и кроз вијекове  изгубили свој културни и национални идентитет.

Очување ћирилице, као српског писма, важно је и за међународну културну сарадњу јер нас други народи увијек цијене по томе колико ми цијенимо свој језик, писмо и културу.

Врло је важно не заборавити да један народ своју културу и цивилизацијско постигнуће брани матерњим језиком и због тога његујмо свој језик и што је више могуће „чистимо“ га од непотребних туђица. Забиљежимо и запамтимо све наше архаизме како би генерације које долазе знале тумачити Даничића, Његоша и Кочића.

Питање језика није само језичко питање, него опстанка  и културног развоја. Ако се ми као појединци  потрудимо да очувамо српски језик и ћирилично писмо даћемо допринос очувању и трајању српског народа у свјетској историји. Због тога је важно да сви допринесемо очувању ћириличног писма и очувању љепоте језичке и културне разноликости“, рекла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

У складу са стратешким опредјељењем  о потреби  очувања, његовања и промоције  српског језика и ћириличног писма Министарство просвјете и културе је у сарадњи са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској 2019. године одржало први Форум о  ћирилици. У раду форума су учествовали многи угледни академици, професори, лингвисти, представници издавача, медија, културних и јавних установа у Републици Српској и Републици Србији.  Сви учесници су били сагласни да српски језик и ћирилица представљају темељ српског културног и националног идентитета и да је њихова заштита кључна за културолошки опстанак српског народа. Форум о ћирилици уједно је био и први корак у реализацији Повеље о српском културном простору, а која дефинише политику заједничког дјеловања у области културе Републике Српске и Републике Србије.

Министарство просвјете и културе је 2019. године подржало пројекат „Караван културе говора“ и укључило се  у кампању „Његујмо српски језик“, коју спроводи Министарство културе и информисања Републике Србије. 

Пројекат се у Републици Српској реализује у партнерству са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској, а у току 2021. године је планирано одржавње трибина у Требињу и Источом Сарајеву.

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.