Sign In

Дјечије позориште доприноси стварању нових генерација позоришне публике

Објављено:

“Међународни фестивал дјечијих позоришта у Бањалуци већ 19 година доприноси да се Република Српске нађе на културној мапи Европе и свијета у величању луткарске умјетности и дјечијег позоришног стваралаштва”, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић на отварању овог фестивала.
Истакла је да Дјечије позориште својим активностима, стварањем и презентацијом властите дјечије позоришне продукције и организацијом овог фестивала доприноси стварању нових генерација позоришне публике, која ће у свом одрастању имати изграђен осјећај и љубав према умјетности.
Напоменула је да се луткарским и дјечијим позоришним остварењима уче дјеца да његују љубав, пријатељства и поштују различитости, што мисију културе чини значајном онолико колико и мисију образовања у Републици Српској.
“Сигурна сам да ће и ово фестивалско издање умјетничким дометима одушевити наше најмлађе гледаоце, али и све друге љубитеље луткарства и дјечијег позоришног стваралаштва", додала је Тривићева.
Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Љиљана Лабовић – Маринковић нагласила је да Међународни фестивал позоришта за дјецу подстиче развој луткарства и театарске умјетности у Републици Српској и БиХ, и сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана.
"Циљ фестивала је унапређење развоја луткарства и драмске умјетности за дјецу и младе, промоција мултикултуралности и интеркултуралног дијалога, и омогућавање увезивања са међународним институцијама културе у јавном и у приватном сектору“, рекла је Лабовићева.
На Међународном фестивалу позоришта за дјецу представиће се позоришта из осам земаља – Шпаније, Чешке, Бугарске, Пољске, Србије, Словеније, Хрватске и БиХ.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.