Sign In

Интервју министра просвјете и културе Наталије Тривић за "Глас Српске"

Објављено:

​ГЛАС: Резултати Међународног истраживања трендова у знању математике и природних наука "ТИМСС 2019"  показали су да је знање ученика четвртих разреда основне школе у БиХ у тим областима испод просјека. Како то коментаришете?

ТРИВИЋ: Свако истраживање је значајно у смислу позиционирања образовних политика и тражењу бољих рјешења. Резултати  овог истраживања односе се на цијелу БиХ иако смо ми тражили податке и  за РС како бисмо их могли анализирати, те утврдити правце побољшања. Ми ћемо и у наредном периоду учествовати у међународним истраживањима али у складу са надлежностима РС у области образовања. Због тога тражимо да на сљедећем истраживању РС буде издвојена као посебна јединица како бисмо на основу резултата знали шта треба да поправимо.
Пандемија вируса корона промијенила школске дане у Српској, натјерала нас да преко ноћи усвојимо модел онлајн извођења наставе, али није зауставила зацртане реформе, учинили смо значајне помаке, а промјене у идућој години стижу и у гимназије.
Истакла је то у интервјуу за „Глас Српске“ министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић подсјетивши на успјешну дигитализацију система у основним школама и тежњу ка истом циљу у средњошколском образовању.
Иновирани су наставни планови и програми за основно образовaње, дигитализовано шест уџбеника и намјера је да то наставимо и у наредној години. Уписну политику за средње школе креирали смо у складу са потребама привреде, посветивши се посебно извођењу практичне наставе у предузећима, а у наредној години план је осавременити кабинете практичне наставе у средњим стручним школама - рекла је Тривићева.

ГЛАС: Најавили сте израду стратегије образовања у идућој години за период од 2022-2030. године у чију ће израду бити укључена привреда. На чему ће бити фокус када је ријеч о средњем образовању?
ТРИВИЋ: Након извршене стандардизације занимања у средњим стручним школама, која је рађена уз подршку привреде и с циљем стицања потребних конкурентности на тржишту рада, у идућој години почињемо са реформом гимназија. Водићемо рачуна да држимо баланс између општег и стручног средњошколског образовања. Понуда средњих стручних техничких школа за занимања која гарантују брже запослење довела је ове године до мање заинтересованости ученика за упис у гимназије. Реформом гимназија планирамо вратити заинтересованост одличних ученика заупис у гимназије.

ГЛАС: Шта ће бити кључно у реформи гимназија?
ТРИВИЋ: У наредном периоду би требали ићи у правцу специјализовања наставних планова и програма и да имамо поред општих гимназија и техничке, информатичке и друге гимназије, те да на најбољи начин спремамо гимназијалце за наставак школовања и за све оно што диктира привреда будућности.
ГЛАС: Пред нама је крај првог полугодишта. Како сте задовољни наставом која се одвијала у неуобичајеним условима?
ТРИВИЋ: С обзиром на околности изазване вирусом корона сматрам да смо на најбољи начин успјели окончати претходну школску годину и привести крају прво полугодиште ове године. Настава на даљину, снимање и емитовање часова, био је велики изазов са којим смо се успјешно изборили сви, учитељи, наставници, руководства школа, запослени у министарству и родитељи. Сви наредни кораци зависиће од епидемиолошке ситуације. Упркос свему прво полугодиште завршавамо у школским учионицама, а то је непроцјењиво за сваког ученика.
ГЛАС: С обзиром на то да је Српска започела реформу у правцу „нове школе за ново доба“, је ли пандемија убрзала тај процес?
ТРИВИЋ: Реформом је било предвиђено да имамо јединствен информациони систем у основном образовању, а он је и успостављен у свим основним школама са почетком нове школске године. Имплемнтирани су едукативни дигитални алати и платформа еНастава путем којих је могуће размјењивати наставне материјале и онлајн комуницирати. Због тренутне епидемиолошке ситуације наставници су у веома кратком временском року савладали све технике онлајн комуницирања и то је велики корак напријед у реформи образовања.
ГЛАС: Сматрате ли да су ђаци оштећени с обзиром да су часови трајали краће од 45 минута?
ТРИВИЋ: Настава се организује у условима у којима је то могуће и у најбољем интересу ученика. Наставници су се фокусирали на суштину градива а за све оно што се препозна као недостатак у савладавању лекција, биће обезбијеђено додатно вријеме у другом полугодишту.
ГЛАС: Како су се школе избориле са пандемијом?
ТРИВИЋ: Према подацима Института за јавно здравство РС видљиво је да је ситуација у школама под контролом. Није било ширења вируса унутар колектива. Удио ученичке популације у укупном броју заражених кретао се око један одсто. Вјерујемо да је томе значајно допринијела завидна дисциплина каква је забиљежена међу ученицима и свим запосленим.
 
ГЛАС: Да ли ће на исти начин бити извођена настава и у другом полугодишту?
ТРИВИЋ: Понашање грађана у вријеме празника одредиће епидемиолошку ситуацију а тиме и почетак и начин извођења наставе у другом полугодишту. План је да друго полугодиште почне 21. јануара.


Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.