Sign In

Култура без баријера за особе са инвалидитетом

Објављено:

У складу са стратешким опредјељењем и културном политиком, Министарство просвјете и културе  Републике Српске покренуло је пројекат „Култура без баријера“, чији је циљ омогућавање учествовања у културном животу лицима са инвалидитетом чиме би се допринијело побољшању статуса ових лица у задовољавању њихових културних, интелектуалних и креативних потреба.

„Намјера Министарства је да сачини преглед установа културе гдје је неопходно уклонити физичке баријере за приступ лицима са инвалидитетом, те је затражено од општина и градова у Републици Српској  да доставе преглед установа културе (библиотека, галерија, музеја културних цантара) гдје је неопходно уклонити физичке баријере.

Услуге свих установа културе треба да буду доступне свима, а то подразумијева и физички приступ згради и просторијама, те коришћење свих њихових садржаја и грађе. Култура без баријера и социјална инклузија, те омогућавање учествовања у културном животу лицима са инвалидитетом, које  подразумијева пуну равноправност и изједначеност могућности ових лица, је примарни циљ пројекта „Култура без баријера“ који се реализује у овој години.

Прва активност у оквиру овог пројекта је обезбјеђивање приступачности Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, имајући у виду да је ова установа једина институција културе која нема никакву могућност приступа својим садржајима особама са инвалидитетом“, рекла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

Архитектонски концепт зграде у којој је смјештена Народна и универзитетска библиотека Републике Српске не даје никакву могућност особама са инвалидитетом да приступе садржајима и фондовима Библиотеке и једини начин за рјешавање овог изузетно великог проблема је уградња лифта, чија је вриједност, према израђеном пројекту, процијењена на 70.000,00 КМ.

У сврху реализације овог пројекта, Министарство је издвојило средства из гранта намијењеног за финансирање пројеката и програма у складу са Законом о играма на срећу.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.