Sign In

Младим ствараоцима додатна подршка за филмске пројекте

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић поздравила је иницијативу Центра за развој и унапређивање кинематографије Републике Српске да награди студенте Катедре за филм и телевизију Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци чији радови су вредновани по Конкурсу за филмске пројекте који расписује Кинoтeкa Рeпубликe Српскe у сaрaдњи сa Aкaдeмиjoм умjeтнoсти Унивeрзитeтa у Бaњoj Луци, а на иницијативу Министарства.
„Изузетно ми је задовољство да имамо већ другу генерацију награђених младих филмских аутора који су додатну подршку добили од наше нове институције - Центра за развој и унапређивање кинематографије Републике Српске“, рекла је министар Наталија Тривић на данашњој конференцији за новинаре на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.
Оцијенила је веома значајним овај вид подршке и захвалила свим институцијама које су препознале значај улагања у студентски филм и подршку студентима овдашњих академија умјетности.
„Ово је један од примјера како уз мало више слуха и подршке можемо направити искорак у подршци младим ствараоцима, у овом случају оним филмским, те оснажити њихово дјеловање на домаћој сцени“, навела је министар Наталија Тривић додавши да ће ускоро бири усвојен и нови Закон о аудио-визуелној дјелатности Републике Српске који ће боље дефинисати ову области.
В.д.дирeктoра Цeнтрa зa рaзвoj кинeмaтoгрaфиje Републике Српске Aњa Илић рекла је да се стварање сваког филма, па тако и студентског, састоји из неколико фаза, Центар награђује студенте за успјешно обављену претходну фазу и даће подршку за даљу реализацију.
„У Центру сматрамо да ћемо на тај начин некако њихове филмове подићи на виши, квалитативни и продуцијски ниво и тиме ће они постати релевантни како на филмском тржишту, тако и на филмским студентским фестивалима“, рекла је Илићева и честитала награђеним студентима пожеливши им срећу и успјех на будућем професионалном путу.
Декан Академије умјетности у Бањој Луци Драгана Пурковић Мацан захвалила се Центру за развој и унапређивање кинематографије Републике Српске што је своју прву активност усмјерио на младе људе и подршку развоју студентског филма.
Похвалила је одлуку Министарства да издвоји додатна средства за откуп слика, као и оснивање Филхармоније у оквиру Народног позоришта Републике Српске што ће много значити ликовном и музичком одсјеку ове академије.
Студент Вук Пијетловић рекао је да је ова подршка велики подстрек и одскочна даска у њиховим амбицијама и умјетничком дјеловању.
Центар за развој и унапређивање кинематографије Републике Српске додијелио је прву награду Сари Радусиновић за филмски пројекат „Кад заборавиш јули“уз образложење да је њен филмски пројекат мелодрамска прича која има потенцијал да постане генерацијски филм који преиспитује односе из прошлости и како они утичу на садашњост главних ликова.
Друга награда додјељена је Вуку Пијетловићу за његов филмски пројекат „Со“ кoja je антиратна прича о давању почасти српским жртвама одбрамбено-отаџбинског рата.
Трећу награду равноправно дијеле Бошко Кркљаш и Стеван Томић за пројекте „Шта сањам и шта ми се догађа „ и „Иста стара прича“.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.