Sign In

Обезбијеђено 2,2 милиона КМ за финансирање асистената за ученике са сметњама у развоју

Објављено:

Влада Републике Српске усвојила је Информацију  о потреби за ангажовањем и финансирањем асистената за ученике са сметњама у развоју у календарској 2022. години. Министарство просвјете и културе у сарадњи са Републичким педагошким заводом спроводи инклузију у школама у Републици Српској, а она се, у складу са Законом о основном васпитању и образовању, између осталог oствaруje укључивaњeм дjeцe с пoсeбним oбрaзoвним пoтрeбaмa у oдjeљeњa oснoвних шкoла.

Васпитање и образовање ученика са сметњама у развоју спрoвoди сe у рeдoвним школама (инклузија) или основним школама за дјецу са сметњама у развоју. У Републици Српској постоје четири школе за дјецу са сметњама у развоју у које се, на основу налаза и мишљења стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју, упућују углавном дјеца са тежим и тешким сметњама у развоју којима је, поред стручне, потребна и свакодневна њега и рехабилитација која им тамо може бити пружена. Уписно подручје ових школа јесте цијела Република, те је у њима омогућен смјештај и исхрана ученика који долазе из других јединица локалне самоуправе.

У 20 основних школа постоје и посебна одјељења за ученике са тежим сметњама у развоју, а уочено је да се из године у годину повећава се број ученика са сметњама у развоју.

Како би омогућило квалитетније и приступачније васпитање и образовање ученицима са сметњама у развоју Министарство просвјете и културе, од школске 2010/2011. године, финансира асистенте, који су се до 2017. године, од када је ангажовање асистената дефинисано Законом, приоритетно одобравали за ученике са аутизмом и, у појединачним случајевима, асистенте за ученике са тешким сметњама у развоју (вишеструке сметње, непокретни ученици потпуно зависни од помоћи другог лица)  

Министарство је до сада запримило 418 захтјева за финансирање асистената у школској 2021/2022. години за шта ће бити издвојено 2,2 милиона КМ. За 392 ученика у налазу и мишљењу првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју, је предложено ангажовање асистента. 

Поред тога, током првог полугодишта Министарство добије око 10-15 захтјева за ангажовање и финаснирање асистената за ученике са  сметњама у развоју, након што заврше период опсервације и прођу процјену  првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.