Sign In

Оснивање школе прописано законом

Објављено:

Поводом актуелних изјава градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића у вези са изградњом деветоразредне школе у Ади, још једном напомињемо да оснивање школе мора бити усклађено са законом прописаним условима.
Од претходног градоначелника Бањалуке, Игора Радојичића, прошле године смо, у јеку короне,  добили допис о потреби градње подручне петоразредне школе, али смо му на исти начин одговорили да се додатно доставе недостајућа документа која по Закону о основном васпитању и образовању, члан 22, прате иницијативу за изградњу школе, а то су: Детаљан опис, статус и структуру школе, Доказ о обезбјеђености средстава за рад, податке о начину испуњавања прописаних услова за рад школе. Од тада па до дан данас од Града Бањалука те податке нисмо званично добили.
Данас, градоначелник Станивуковић искључиво медијски комуницира о тако озбиљној инвестицији деветоразредне школе, за шта још увијек није поднио потребну документацију дефинисану законом.
Да не буде забуне, због јавности, Министарство подржава сваку иницијативу за оснивањем нове школе, па тако и ове у Ади. Не разумијемо градоначелника Бањалуке да само медијски говори о оснивању школе, уносећи негативну атмосферу да неко опструише његов рад  и да му не дозвољава да гради школу. Разумијемо његово непознавање закона, те га позивамо да се обрати Министарству за сваку врсте стручне помоћи јер је и јуче рекао у јавности да то закон не регулише,а то је основа у закону.
Дакле, Министарство јесте за изградњу школе у Ади, као што и сваке године подржава њихову изградњу у локалним заједницама широм Републике Српске. Градња школе није приватна ствар и интерес појединца већ јавно добро за све грађане.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.