Sign In

Почео јулски уписни рок у средње школе

Објављено:

Други рок за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2021/2022. години почиње данас, 5. јула и трајаће до петка, 16. јула 2021. године.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић позвала је све ученике који у првом уписном року нису уписали жељено занимање да се прилком избора занимања у другом уписном року посебно осврну на нова занимања, као и на дефицитарна занимања потребна домаћем тржиту рада.

„Приоритетан задатак Министарства просвјете и културе Републике Српске јесте да у континуитету са Привредном заједницом усклађује уписне политике са потребама тржишта рада. Тако смо и ове године усвојили правилник који је дефинисао занимања у која ће бити уписани ученици у нову школску годину, међу којима смо увели и осам нових занимања.

Позивамо све ученике, који у првом уписном року нису уписали жељено занимање, да размотре могућност уписа у дефицитарна занимања, а за шта је  Министарство просвјете и културе, односно Влада Републике Српске, обезбједило стипендију у висини од 100.00 КМ  и трошкове превоза од куће до школе, уколико је ученицима то потребно“, рекла је министар Наталија Тривић.

У јулском уписном року, пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе и средње трогодишње школе почиње данас, 5. јула 2021. године, а завршава се у сриједу, 7. јула 2021. године.  Резултати  уписа објављују се у петак, 9. јула 2021. године. Од понедјељка, 12. јула 2021. године, до петка, 16. јула 2021. године, кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста.

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јулском уписном року  почиње у данас, 5. јула 2021. године, а завршава се у уторак,  6. јула 2021. године, док посебни испит кандидати полажу у четвртак,  8. јула, и у петак, 9. јула 2021. године. Резултати уписа објављују се у суботу,  10. јула 2021. године. Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у средње школе гдје има слободног мјеста од  12.  до 16. јула 2021. године.
Јавни конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2021/2022. години, као и план уписа,  доступни су и на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) на страници Министарства просвјете и културе.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.