Sign In

Ресурсни центар Брајевог писма и Култура без баријера

Објављено:

Министарство просвјете и културе Републике Српске ћe из средстава гранта намијењеног за финансирање пројеката и програма у складу са Законом о играма на срећу издвојити потребна средства за реализацију пројекта „Култура без баријера“ у девет установа културе у Републици Српској, те пројекта „Ресурсни центар Брајевог писма“ Савеза слијепих Републике Српске.
Пројекат „Култура без баријера“ подразумијева уклањање физичких баријера, односно омогућавање приступа установама културе лицима са инвалидитетом, те доприноси побољшању статуса ових лица у задовољавању њихових културних, интелектуалних и креативних потреба.
„Услуге свих установа културе треба да буду доступне свима, а то подразумијева и физички приступ згради и просторијама, те коришћење свих њихових садржаја и грађе. Стога је министарство затражило од Савеза општина и градова да се достави преглед установа културе (библиотека, музеја, културних центара) у општинама и градовима гдје је неопходно уклонити физичке баријере за приступ инвалидним лицима. Пројекат је започео са уградњом лифта у Народној и универзитетској библиотеци РС, а обухватиће и остале установе културе у Републици, које буду предвиђене пројектом“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.
Пројектом у  овој фази  биће обухваћене сљедеће установе: 
 
•ЈУ Музеј Херцеговине Требиње;
•ЈУ Археолошки музеј „Римски Муниципијум“, Сребреница;
•ЈУ Народна библиотека Сребреница;
•ЈУ Дом културе „Филип Вишњић“;
•ЈУ Завичајни музеј Градишка;
•Соколски дом Градишка;
•ЈУ Народна библиотека Градишка;
•ЈУ Центар за културу и спорт „Раденко Мишевић“, Рогатица;
•ЈУ Народна библиотека Mилићи.
Укупно је за ових девет установа издвојено 58.000, 00 КМ.
Министарство просвјете и културе подржало је и реализацију пројекта „Ресурсни центар Брајевог писма“ и обезбиједило средства у износу од 20.500,00 КМ за ове намјене.
Пројекат „Ресурсни центар Брајевог писма“ којим је планирано формирање Ресурсног центра за Брајево писмо, развој програма обуке у примјени Брајеве штампе и других алата и апликација за потребе слијепих и слабовидих лица, те развој свијести о потреби коришћења и примјене Брајевог писма осмислио је Савез слијепих Републике Српске. Удружење је  конкурисало на Јавни позив Владе Јапана (програм ГАГП) у БиХ и обезбиједио средства у износу од 80.000 ЕУР за реализацију овог пројекта.
Пројекат је изузетно значајан, јер ће велику корист имати слијепи и слабовиди ђаци и студенти којима је, поред информационих асистивних технологија, за њихово усавршавање итекако потребно познавање и употреба Брајевог писма, нарочито имајући у виду да је то основни елемент писмености слијепих лица.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.