Sign In

Усвојен Закон о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури

Објављено:

На 16. редовној  сједници Народне скупштине Републике Српске усвојен је Закон о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури. Овим Законом  уређени су  услове и начин стицања статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, његова права и обавезе, вођење евиденције, обезбјеђивање средстава те друга питања која су значајна за ову категорију.

„Након усвојеног Нацрта закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури у Народној скупштини Републике Српске и након упућивања у стручну расправу према Академији умјетности Републике Српске, затим  према стуковним удружењима Републике Српске али исто тако установама у  којима су запослени наши стручњаци у култури, Министарство просвјете и културе Републике Српске  је данас предложило Приједлог закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури, након што смо уважили велики број квалитетних приједлога свих који су били укључени  у креирање овог закона. На овај начин смо креирали Закон који ће бити  подстицајан за самосталне умјетнике и стручњаке у култури који добију такав статус, а  са друге стране утицаће на развој културе у Републици Српској“, рекла је министар Наталија Тривић.

Лица која на основу општих и посебних услова стекну статус самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури стичу права обавезних доприноса за пензијско и инвалиднско осигурање, здравствено осигурање, осигурање од незапослености и дјечије заштите.

„Оно што је важно напоменути  јесте да је ово Закон који има за циљ подстицање културног и умјетничког стваралаштва  умјетника и стручњака у култури Републике Српске, утврђивање њихових административних и финасијских  мјера, који ће конкретно допринијети јачању њихове позиције  у култури Републике Српске,  а самим тим и у друштву. Када говоримо о  административним и финасијским  мјерама који ће допринијети њиховим  јачању у друштву, онда конкретно говоримо да ће лице које има утврђен статус самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури,  а незапослено је,  моћи самостално обављати дјелатност  и остаривати право на уплату и допринос за пензијско и инвалдиско осигурање , здравствено осигурање , осигурање од незапослености и дјечије заштите“ казала је министар Наталија Тривић.

Она је додала да када говоримо о финансијским мјерама за јачање њиховог умјетничког стваралаштва и њихове позиције у култури у Републици Српској морамо нагласити да та лица могу остваривати  право на рефундацију средствава уплаћених на име доприноса из буџета Републике Српске те на овај начин Република Српска жели да креира  подстицајну политику за самосталне стручњаке и умјетнике у култури који нису  до сада  имали јасно дефинисан статус.

 „Оно што је најважније јесте да ће у таквом статусу моћи, као појединци,  да аплицирају за све јавне позиве за грантове из области  културе јер до сада као појединци нису имали  такво право већ су морали да буду чланови  неког од струковних удружења“ изјавила је министар Тривић.

Министарство просвјете и културе ће водити Регистре самосталних умјетника и самосталних стручњака у култури, а министар ће донијети правилнике о вођењу регистра те утврђивања и ревизије статуса самосталног умјетника и стручњака у култури.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.