Sign In

Услуге Народне и универзитетске библиотеке доступне свима

Објављено:

Влада Републике Српске  прихватила је на данашњој сједници Информацију о финансирању пројекта „Обезбјеђење приступачности Народна и универзитетска библиотека РС - уградња лифта“ и задужила Министарство просвјете и културе да из средстава гранта намијењеног за финансирање пројеката и програма у складу са Законом од играма на срећу издвоји 70.000,00 КМ у сврху реализације овог пројекта.
Министарству просвјете и културе обратили су се Народна и универзитетска библиотека РС и Удружење омладине са инвалидитетом „Инфопарт“ са захтјевом за подршку пројекту „Обезбјеђење приступачности Народна и универзитетска библиотека РС – уградња лифта“, имајући у виду да је ова установа једина институција културе која нема никакву могућност приступа својим садржајима особама са инвалидитетом.
Става смо да лица са инвалидитетом у Републици Српској треба да имају једнаке могућности као и остали грађани Републике Српске и да у потпуности остварују своја људска права као и сви остали грађани. Услуге библиотека и свих установа културе треба да буду доступне свима, а то подразумијева и физички приступ згради и просторијама, те коришћење свих њихових садржаја и грађе.
Архитектонски концепт зграде у којој је смјештена Народна и универзитетска библиотека не даје никакву могућност особама са инвалидитетом да приступе садржајима и фондовима Библиотеке и једини начин за рјешавање овог изузетно великог проблема је уградња лифта, чија је вриједност, према израђеном пројекту, процијењена на 70.000,00 КМ.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.