Sign In

Усмјереним уписним политикама до потребних занимања

Објављено:

Приликом данашње посјете Челинцу, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је са начелником општине Владом Глигорићем са којим је заједно присуствовала и отварању изложбе ликовних радова ученика Основне школе „Милош Дујић“ Челинац, уприличеној у Галерији Центра за културу, спорт и информисање Челинац.

У разговору са начелником Глигорићем, према ријечима министра Наталије Тривић, сумиране су све активности и резултати рада образовних и установа културе у овој општини, а с обзиром на  околности проузроковане пандемијом вируса корона, те посебан акценат стављен на тему уписне политике у средње школе.

„Разговарали смо о формирању савјета за привреду и образовање, с циљем најбољег дефинисања избора занимања у средњим школама усклађеним са развојем локалне привреде и локалног тржишта рада“, истакла је министар Наталија Тривић, нагласивши да се на тај начин најбоље могу  усмјерити уписне политике, а дјеца по завршетку школовања бити стручно оспособљена, са вјештинама конкурентним на тржишту рада.

Она је истакла да је на састанку разговарано и о предстојећим инвестицијама, јер су планирана улагања у одређене школске објекте у овој општини.

Министар Наталија Тривић изразила је посебно дивљење ликовним радовима ученика Основне школе „Милош Дујућ“, која, према њеним ријечима, потврђује колико ученици имају талента те  колико је важно да школе то препознају и његују код ученика.

„Важно је да школе његују таленте код ученика и оно што је управо примарно Министарству просвјете и културе је да се, поред природних и друштвених наука, доста озбиљнија пажња посвећује умјетности у образовању, што смо и дефинисали измјенама Закона о средње обрaзовању и васпитању, а како бисмо отворили могућност за нове умјетничке смјерове, односно школе у средњем образовању у Републици Српској“, рекла је министар Наталија Тривић.

Честитавши свим ученицма ауторима изложених радова на сјајној изложби, министар Наталија Тривић пожељела је свим ученицима успјешан завршетак наставе у овој школској години.

Начелник Глигорић, такође, је исказао задовољство изложбом ученичких радова, као и новим галеријским простором у Центру који ће убудуће служити и за друге културне активности.

Он је разговор са министром Наталијом Тривић оцијенио јако корисним, нагласивши важност дијела разговора који се односио на предстојеће заједничке инвестицаје у школске објекте које потребно санирати или обновити.

Након изложбе, министар Наталија Тривић посјетила је и Основну школу „Милош Дујић“ те са руководством и запосленима разговарала о  актуелним темама које се односе на завршетак школске године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.