Sign In

Ученицима бошњачке и хрватске националности омогућено изучавање матерњег језика

Објављено:

Ученицима Подручног одјељења Липље Основне школе „Свети Сава“ Зворник, као и свим другим ученицима бошњачке и хрватске националности у Републици Српској, омогућено је изучавање матерњег језика према неком од наставних планова и програма који се примјењују у Федерацији БиХ, те уписивање назива матерњег језика у педагошку документацију никако не би смјело бити разлог за угрожавање права ове дјеце на редовно васпитање и образовање. 
Упис назива предмета матерњег језика у педагошку документацију нужно је усклађен са законским прописима Републике Српске у области основног васпитања и образовања, односно са Уставом Републике Српске.
Напомињемо да је Министарство просвјете и културе Републике Српске омогућило ученицима у 20 основних школа у Републици Српској да изучавају тзв. „националну групу предмета“ и у складу са њом и матерњи језик. У Подручном одјељењу Липље изучава се тзв. „национална група предмета“ по Наставном плану и програму Тузланског кантона, док се назив предмета матерњег језика у педагошку документацију уписује искључиво у складу са Законом о основном васпитању и образовању Републике Српске и подзаконским актима.
О овој теми су представници Министарства просвјете и културе и Републичког педагошког завода и раније разговарали са представницима родитеља ученика који похађају, а који тренутно бојкотују наставу, те све поткријепили важећом законском документацијом.
Када је ријеч о ученицима који бојкотују похађање наставе у Подручном одјељењу Липље од почетка школске 2021/2022. године, напомињемо да се ради о шест ученика бошњачке националности који похађају два одјељења која броје укупно девет ученика.  Три ученика (бошњачке националности) из ова два одјељења редовно похађају наставу у школској 2021/2022. години.
Имајући у виду све наведено, позивамо родитеље да врате дјецу у школу и не угрожавају њихово право на основно васпитање и образовање, јер је то у најбољем интересу ових ученика.
Иначе, у основним школама у Републици Српској које похађају дјеца бошњачке и хрватске националности такође се организује изучавање исламске и католичке вјеронауке за сву дјецу чији се родитељи изјасне да желе да њихова дјеца изучавају вјеронауку и похађају часове вјеронауке.
С друге стране дужни смо напоменути да дјеци српске националности није омогућено  изучавање српског језика нити „националне групе предмета“ у Федерацији БиХ, осим у Дрвару и Грахову, те на извјестан начин у Петровцу, иако родитељи српске дјеце у Гламочу већ годинама траже да српска дјеца изучавају матерњи језик и националну групу предмета.
               
Подсјетићемо и да су сви прописи у области васпитања и образовања у Републици Српској у складу са међународним документима у овој области, те да школе омогућавају васпитање и образовање свој дјеци под једнаким условима. У прилог тoмe je и Пресуда Уставног суда БиХ, број У-26/13 од 10.04.2015. године, којом је утврђено да су закони о основном и средњем образовању и васпитању у складу са Уставом БиХ. 
Још једном напомињемо да је у Уставу Републике Српске експлицитно утврђено да: «Службени језици Републике Српске су: језик српског народа, језик хрватског народа и језик бошњачког народа». Према творбеним правилима српског језика од «српски народ» изводи се еквивалентан назив «српски језик», од «хрватски народ» изводи се еквивалентан назив «хрватски језик», а од «бошњачки народ» могуће је једино извести назив «бошњачки језик».
У Наставном плану за основно васпитање и образовање, објављеном у Службеном гласнику Републике Српске број 79/21, у табеларном прегледу који се налази у Прилогу 1, у колони „наставни предмет“ под редним бројем један, стоји „Српски језик“, док је под редним бројем два празна црта и ријеч језик са једном звјездицом, а испод текста стоји објашњење звјездице, које гласи: „*За наставу на језику конститутивног народа у складу са чланом 7. Устава Републике Српске (језик бошњачког народа, језик хрватског народа).
Школе су дужне да се у свом раду придржавају важећих прописа.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.