Sign In

Фонд старе и ријетке књиге богатији за дјело Светог Јована Дамаскина

Објављено:

Књига Светог Јована Дамаскина из 1827. године о филозофским и теолошким списима данас је поклоњена Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.
Директору Народне и универзизетске библиотеке Љиљи Петровић Зечић ову књигу уручио је његово преосвештенство епископ пакрачко-славонски Јован, а овом чину присуствовала је и помоћник министра за културу Тања Ђаковић.
Она је уручивање овако вриједне књиге Библиотеци оцијенила веома значајним за културу РепубликеСрпске.
"Епархија пакрачко-славонска је препознатљива по својој библиотеци, те огромном културном и духовном благу. Од великог је значаја да је епископ Јован одлучио да дио тог културног блага уступи Републици Српској, које ће да ужива заштиту државе", истакла је Ђаковићева, додавши да ће њоме бити обогађен фонд старих и ријетких књига које посједује Библиотека, а који свједочи о непроцјењивом богатству културног насљеђа српског народа.
Епископ Јован је потврдио да је поклон један од 16 примјерака `Догматике` Светог Јована Дамаскина штамапаних 1837. године, а преведених 1827. године, које чува библиотека Епархије пакрачко-славонска.
Он је истакао да Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске треба обогаћивати јер је она једна од темеља образовања и темеља Републике уопште.
Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић Зечић рекла је да ова књига има изузетну вриједност од националног интереса за Републику Српску.
Нагласивши колико је значајно да ће овај наслов обогатити фонда старе и ријетке књиге, она је најавила да ће Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, 4. децембра, на Дан Светог Јована Дамаскина, ову књигу представити путем апликације "меџик бокс", која кориснику или истраживачу даје могућност да књигу види у физичком облику, али да њено прегледање и истраживање буде у дигиталном облику.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.