Sign In

​ Редовно похађање наставе у интересу ученика из Липља

Објављено:

Након разговора са в.д. помоћника министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташом Цвијановић, која је данас посјетила Основну школу „Свети Сава“ у Липљу, родитељи ученика бошњачке националности, који су бојкотовали наставу, обећали су да ће њихова дјеца кренути на наставу у ово подручно одјељење у Зворнику.

Помоћник Наташа Цвијановић је истакла да је задовљна оваквим исходом састанка са родитељима и руководством школе, јер је то у најбољем интересу свих, а посебно ученика.

„Интерес Министарства просвјете и културе и школе је да се дјеца врате у школске клупе, јер је то за њих најбоље. Родитељи имају право да остварују своје интересе неким другим путем, али бојкот наставе није инструмент, нити пут остваривања права на тај начин што дјеци неће бити дозвољено да иду у школу“, истакла је Цвијановићева.

Она је потврдила да је ученицима бошњачке националоности, који похађају ову школу, омогућено изучавање националне групе предмета према наставном плану и програму Тузланског кантона и у оквиру њега изучавање језика којим говоре, те да они, како је рекла, заиста остварују своје пуно образовно право као дјеца бошњачке националности.

"На који начин ће се уписивати језик народа, мислим да је то више техничко питање", рекла је помоћница Цвијановић те најавила да ће Министарство просвјете и културе прослиједити одређена документа представницима родитеља како би били упознати са начином на који могу да остварују своја права, уколико сматрају да су им она угрожена.

Она је подсјетила да је троје дјеце кренуло нешто раније у школу, док деветоро, бојкотује наставу од 1. септембра.

Родитељима бошњачке дјеце у Липљу код Зворника није прихватљиво да се њихов језик назива по имену народа којем припадају као „језик бошњачког народа“ или „бошњачки језик“.

Родитељи бошњачке дјеце траже да се у педагошкој документацији њиховој дјеци умјесто „језик  бошњачког народа“, уписује други термин - „босански језик“, гдје именовање језика изједначавају са правом дјеце на његово изучавање, и због тога нису дозвољавали дјеци да иду у школу. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.