Sign In

​ Савремена умјетничка сцена Републике Српске кроз „Реконструкцију"

Објављено:

Изложбу „Реконструкција" Музеја савремене умјетности Републике Српске, осмишљену с циљем да пружи различита виђења савремене умјетничке сцене у Републици Српској и тако истакне њену хетерогеност, отворила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Она је нагласила важност изложбе која је омогућила младим умјетницима представљање стваралаштва у домену савремене умјетности, а посебно онима који до сада нису имали прилику за овакво излагање дјела.

"Ово је показатељ да и у неким специфичним околностима, као што је епидемија изазвана вирусом корона, можемо да изњедримо оно најбоље, посебно из младих умјетника који исказују различите специфичност у стварању умјетничких дјела", рекла је министарка Тривић.

Похваливши ангажман свих 22 савремених умјетника, и оних афирмисаних и оних који су први пут добили прилику да излажу, а чија дјела су сабрана у изложби, она је истакла и значај рада четири кустоса из Музеја савремене умјетности Републике Српске који су их објединили кроз четири изложбене цјелине.

„Ово је једна од показатеља да спајајући младе таленте, нове наде, са већ искуснијим умјетничким ствараоцима, заиста можемо искорачити у домену савремене умјетности", истакла је министарка Тривић.

Директор Музеја савремене умјетности Српске Сарита Вујковић навела је да изложба "Реконструкција" односно четири погледа на савремену умјетничку сцену Републике Српске представља симболичан пројекат који је радио цијели тим Музеја, а који је показао како у времену изолације и кризе може занимљиво да се ради са локалном умјетничком сценом.

„Умјетници су показали колико је наша савремена сцена медијски разноврсна, како различито размишљају и у медијском и у шаренилу идеја. Показујемо јединство и цјелину, која говори да је сцена жива, актуелна и да јој треба простор да би се показала", рекла је Вујковићева, нагласивши да је изложба реализована уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Изложба „Реконструкција" доноси четири могућа погледа, односно симболички, четири фазе које проблематизују и контекстуализују савремене умјетничке праксе које се појављују на нашем простору, отварајући могућности за даља истраживања и нове закључке. То су прогрес, револт, миграције и ауторефлексијa које одабрани умјетници обрађују примјеном различитих умјетничких медија, поступака и стратегија. Наслов изложбе директно упућује и на реконструкцију у којој се институција тренутно налази, повезујући на тај начин жељу за промјеном и напретком, симболички представљајући нови методолошки модел који аналитички испитује одређене теме и појаве на савременој умјетничкој сцени као и начине њиховог повезивања са новим муезолошким концепцијама.

Аутори концепта изложбе су више кустоскиње Лана Павловић и Жана Вукичевић, и кустоси Маша Чавић и Младен Бањац.

Изложба обухвата радове 22 умјетника који су својим формирањем или тренутним дјеловањем везани за савремену сцену Републике Српске, а то су: Нада Арнаут, Александар Бајуновић, Викторија Банда, Игор Бошњак, Младен Бундало, Драгана Видљиновић, Драгана Грашар, Милена Ивић, Никола Кекеровић, Нинослав Ковачевић, Нина Комел, Александра Кузмановић, Весна Мајсторовић, Ненад Малешевић, Миодраг Манојловић, Раденко Милак, Младен Миљановић, Александар Милошевић, Ренато Ракић, Војислав Ритан, Диана Тодић и Глорија Тубак.

Изложба „Реконструкција" биће отворена три мјесеца.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.