Sign In

​ Почела кампања „Читајмо заједно“

Објављено:

„Овогодишњом, четвртом по реду, кампањом „Читајмо заједно“, Министарство просвјете и културе позива најширу публику на читање и упућује на књижевност, те посебно на велика имена и дјела српске књижевности“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске на данашњој конференцији за новинаре којом је озваничен почетак кампање те представљени видео-материјали на којима је заснована, а који упућују на дјела Бранка Ђопића, Петра Кочића, Десанке Максимовић, Иве Андрића, Меше Селимовића и Јована Дучића. 

Она је истакла да је ове године у промоцији читања и књижевности кориштен нови медиј обраћања најширој публици, који овогодишњу кампању изваја од претходних, а који циљну поруку лакше и снажније преноси до најшире публике.

„Ријеч је о шест видео-спотова који упућују на велика дјела и имена српске књижевности, а за које вјерујемо да ће имати снажан одјек у јавности. На важност читања, као и дјела великана српске књижевности, ове године смо жељели указати што већем броју наших читалаца и дати значајан  допринос промовисању читалачке  писмености“, рекла је министарка Тривић.

Она је нагласила да се ради о видео-спотовима путем којих ће порука доћи до читалаца и указати на значај читања.

„Жељели смо најширу публику подстакнути да у наредним мјесецима више свога времена посвете читању књига“, поручила је министарка Тривић.

Она је такође истакла да ће се путем партнерства са Радио-телевизијом Републике Српске, те сарадње са Независним новинама и свим другим медијима, настојати да се што боље оснажи дистрибуција овог видео-материјала како би се дошло до циљне популације.

Поред видео-материјала, који су носиоци кампање, према њеним ријечима, кампања укуључује и друге видове промоције, како путем билборда, сити-лајтова те других видова дигиталног оглашавања широм Републике Српске.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић је истакла је да су сви видео-материјали урађени  захваљујући домаћим снагама, од аутора, продуцената и глумаца, те издвојила имена неких од њих, наводећи да је редитељ Марко Шипка, а међу учесницима и глумце: Николину Фригановић, Жељка Еркића и Рајка Марчету.

„С обзиром на важност културе читања  и културне писмености  у заједници, ове године циљ кампање је био да на неки начин утичемо на свијест о значају културе читања. Сматрам да имамо обавезу и одговорност према свим великанима српске књижевности да величамо њихова имена и да покушамо на све начине да допремо до циљне групе, а то је прије свега млађа популација. Управо из тог разлога видео спотови којима промовишемо ову кампању су конципирани тако  да уз класику и капитална дјела наших великана имамо један видео материјал који је потпуно прилагођен савременом човјеку, свкаодневници животној“, рекла је Ђаковићева.

Она је истакла да ће све до октобра мјесеца РТРС и Независне новине, као медијски партнери овој кампањи, представљати видео-материјале.

Она је такође исказала захвалност Народном и Дјечијем позоришту Републике Српске, који су уступили све потребне реквизите те пружили подрушку у продукцији.

Како би нагласила важност промовисања читања и књижевности међу најширом публиком у Републици Српској, помоћница Ђаковић се осврнула и на важне показетеље ранијих анализа које је радило Министарство.

„Министарство просвјете и културе радило је једну анализу преко које је дошло до поражавајућих података, а то је да 42% грађана никада не купује књиге, да се величина кућних библиотека крећу од једне до 25 књига, а 8,3 % грађана  Републике Српске не посједује ниједну књигу.  Управо из тог разлога ми смо 2017. године покренули кампању  `Читајмо заједно“, подсјетила је помоћница Ђаковић.

Такође је напоменула да су све досадашње  кампање биле усмјерене прије свега на подршку издаваштву и домаћој продукцији, афирмацији савремених књижевника и на крају попуњавању библиотечких фондова у библиотекама широм Републике Српске.

Осим путем два програма Радио-телевизије Републике Српске, сви видео-материјали доступни су и путем You tube канала Министарства просвјете и кулутре Републике Српске - (https://www.youtube.com/channel/UCs3g-bDV2ifFcXWMrsIJqfw/videos)Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.