Sign In

Подршка обиљежавању 90 година рада Народног позоришта Српске

Објављено:

„Народно позориште Републике Српске је водећа установа културе у Републици Српској и изузетно ме радује што након вишемјесечне паузе почињу са радом", рекла је помоћник министра за културу Тања Ђаковић на конференцији за новинаре уприличеној у Народном позоришту Републике Српске поводом обиљежавања 90 година постојања ове установе.
 

Истакла је да ресорно министарство пружа апсолутну подршку, те да је обезбиједило сав потребан износ за реализацију представе „Дервиш и смрт", која ће бити изведена на тврђави Кастел, што ће бити велико искуство и задовољство за све љубитеље позоришне умјетности у Републици Српској.

Ђаковићева је похвалила ансамбл Народног позоришта, али и осталих позоришних кућа у Српској, које су путем дигиталних платформи све вријеме емитовали представе и нашли начин да грађанима у изолацији олакшају тај период.

„Министарство просвјете и културе Републике Српске је 6. јуна расписало 10 позива за суфинансирање програма и пројеката у култури који је отворен до 7. јула, изузев конкурса за развој филмског сценарија, који је отворен до 7. септембра, а који је први пут ове године расписан на тај начин", рекла је Ђаковићева нагласивши да ће реализација пројеката зависити од епидемиолошке ситуације.

Ђаковићева је навела да је ове године први пут додијељен статус удружењима у култури и репрезентативним струковним удружењима и репрезентативним удружењима у култури, те када је ријеч о позоришној умјетности, три удружења су добила тај статус - Градско позориште "Јазавац", Бањалучко студентско позориште и Форум театар из Источног Сарајева.

Истакла је и да се ове године обиљежава још један значајан јубилеј и то 90. година Музеја Републике Српске.

Народно позориште Републике Српске програм обиљежавања 90 година постојања почеће премијером представе „Дервиш и смрт", према роману Меше Селимовића, 2. септембра на тврђави Кастел у Бањалуци.

Директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг истакла је да је 2. септембар један од значајних датума за Народно позориште, јер је на тај дан 1930. године бан Светислав Милосављевић објавио указ о оснивању Позоришта.

Свечана академија планирана је 23. септембра јер је на тај дан 1998. године тадашњи предсједник Владе Српске Милорад Додик донио одлуку да се Народно позориште Босанске Крајине преименује у Народно позориште Републике Српске, које и данас са поносом носи тај назив.

Додигова је за 18. октобар, рођендан ове установе, најавила премијеру представе „Златно доба", чији је аутор драмског текста глумац Жељко Стјепановић, а која подразумијева историјски контекст и враћа у период модерног развоја града Бањалуке и настанка Позоришта.

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Владимир Ђорђевић најавио је да ће од 6. до 11. јула на крову Позоришта бити одиграно неколико представа које су технички мање захтјевне, додавши да ће у случају лошег времена представе бити одигране на великој сцени уз поштовање свих потребних мјера превенције.

Редитељ представе „Дервиш и смрт" Дејан Пројковски рекао је да истоимени роман и Меша Селимовић показују смисао постојања наше цивилизације и да је ријеч о продукцијски захтјевном пројекту.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.