Sign In

Новине у образовању од септембра

Објављено:

​Представници Министарства просвјете и културе Републике Српске и Републичког педагошког завода разматрали су данас реализацију активности које су планиране Акционим планом за спровођење реформских процеса у области предшколског, основног и средњег образовања у Републици Српској.

Министар Наталија Тривић истакла је да се у области предшколског васпитања и образовања с циљем повећања обухвата дјеце, поред редовног програма и програма за дјецу у години пред полазак у школу,  разматра могућност да се у постојећим капацитетима школских објеката гдје је то могуће успостави партнерство са локалном заједницом те да им се дају простори на кориштење ради пружања предшколских услуга.

Најавила је и да је опредјељење Владе Републике Српске и Министарства да  дјеца са потешкоћама у развоју и дјеца без родитељског старања имају бесплатну услугу пружања предшколског васпитања и образовања у предшколским установама.

Према њеним ријечима, у области основног образовања  у новој школској години биће донесен програм стимулативног окружења који подразумијева адаптацију школских простора, распореда сједења, начина кориштења средстава за учење и интерактивност.

„Планирано је и доношење стандарда уџбеника за основне и средње школе како бисмо дефинисали шта је примарно важно да дјеца уче а шта је у дијелу занимљивости, ако неко жели додатна знања а приједлог ће сачинити експерти из Завода за уџбенике и наставна средства и Републичког педагошког завода", појаснила је Тривићева.

Она је најавила да ће од почетка септембра у свим основним школама бити у употреби е-дневник те да ће захваљујући томе, као и иформатичком опремању школа у оквиру пројекта „Доситеј", све школе имати платформу за извођење интерактивне наставе, али и комуникацију са родитељима.

„Успостављамо платформу која нам мијења и основну  парадигму образовања и учења јер желимо да научимо дјецу како да уче да би стекли примјењива знања, а не репродуктивна", рекла је министар Наталија Тривић.

Потврдила је да ће наставни кадар проћи потребне обуке у складу са измјенама наставних планова.

„Желимо да дјеца релаксирано иду у школу и  да им олакшамо стицање знања, као и да  већина школских обавеза буде завршена у школи", истакла је Тривићева.

Подсјетила је да је у области средњег образовања урађена  ревизија занимања, као и да су донесени стандарди за 54 занимања у сарадњи са привредном заједницом.

„Уписне политике су спремне, уписи почињу средином јуна. Потребе привреде диктирају уписне политике а ми радимо на унапређењу програма, посебно у области средњег стручног образовања, гдје ћемо дефинисати  минимално 25 одсто рада у пословном окружењеу", појаснила је министар Наталија Тривић.

Према њеним ријечима, све активности биће уоквирене кроз измјене закона о предшколском, основном и средњем васпитању и образовању.

Директор Републичког педагошког завода  Предраг Дамјановић рекао је да је планирано да  до краја маја буде донесен нови наставни план и програм за основне школе.

„Нови наставни план у основним школама подразумијева да ћемо дјеци понудити поред редовне и допунске наставе и изборне предмете у трећој тријади како би им ти изборни предмети били смјерница за будуће образовање", појаснио је Дамјановић.

Најавио је да ће ученици прве тријаде на почетку сваког радног дана радити 15 минута вјежбе како би се дјеца релаксирала за почетак наставе.

„Учитељи ће бити обучени а планирамо да повећамо и број часова физичке културе у другој тријади свјесни важности физичког здравља дјеце", рекао је Дамјановић.

Најавио је да ће у области средњег образовања бити иновирани наставни планови и програми.

Он је позвао професоре са високошколских установа да се више укључе у реформске процесе у области образовања те као добар примјер навео сарадњу са деканима филозофских и машинских факултета у Бањој Луци и Источном Сарајеву.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.