Sign In

Ученицима из Липља мјесто у школским клупама

Објављено:

​„Интерес свих је да се дјеца врате у школске клупе. Ученици у Липљу изучавају бошњачки језика по плану и програму Тузланског кантона, што значи да дјеца нису дискриминисана и да имају сва права”, рекла је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић.

Цвијановићева је заједно са директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем разговарали данас у Липљу са родитељима ученика бошњачке националности из Подручног одјељења Липље Основне школе „Свети Сава“ Зворник, чија дјеца не похађају наставу.

„Нико не спори Бошњацима да свој језик зову како желе, али будући да у педагошкој докумантацији и прописима постоје јасна правила, знамо да нема другог начина него да се тај језик евидентира као језик бошњачког народа", нагласила је Цвијановићева.

Истакла је да Министарство просвјете и културе и Педгошки завод Републике Српске поступају у складу са законом и Уставом у којем јасно стоји да у БиХ постоје три конститутивна народа и три језика, односно језици српског, хрватског и бошњачког народа.

Напоменула је да су захтјеви родитеља бошњачких ученика политичке природе.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић позвао је родитеље дјеце бошњачке националности из зворничког насеља Липље да пошаљу дјецу у школу, те да питање изучавања језика рјешавају кроз институције Републике Српске.

„Нико нема право да забрани дјеци одлазак у школу, посебно основну, јер правила прописују да дјеца морају да похађају школу. Питање језика је ријешено Уставом Републике Српске и ту нема никакве дилеме. Нико у Републици Српској неће дозволити да се крши Устав", рекао је Дамјановић.

Дамјановић је изнио податак да у Српској наставу похађа 6.090 ученика бошњачке националности.

Директор Основне школе “Свети Сава", у чијем је саставу подручно одјељење у Липљу, Горан Ивановић рекао је да је троје бошњачке дјеце одустало од бојкота и да су пошла на наставу.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.