Sign In

Република Српска и Србија ће заједно чувати ћирилицу

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је са министром културе и информисања Србије Владаном Вукосављевићем о дефинисању законских рјешења за заштиту српског језика и писма. Закони о ћирилици, увјеравају, неће нарушити конститутивност народа у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

На састанку којем су присуствовали и представници Републичког педагошког завода Српске, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Српске академије наука и умјетности договорено је усаглашавање заједничке језичке политике српског језика и ћирилице како би законска рјешења у овој области била идентична или веома слична.
Министарка Тривић је навела да је на састанку усаглашен заједнички став да су језик и писмо идентитетско право сваког народа, па тако и српског који живи са обје стране ријеке Дрине.
"То смо претходно дефинисали заједничком повељом (потписаном у марту прошле године у Сремски Карловцима) о српском културном простору" рекла је Тривићева.
Закључено је да законска регулалтива мора да поштује уставност Србије, Српске и Босне и Херцеговине.
"Ћирилица и културна политика која се тиче заштите и унапређења језика и писма и њихово коришћење и употреба јесте питање од високог интерса у Српској и Србији, па смо с тим у вези данас водили разговоре о динамици, роковима и основали координационо тијело које ће се бавити тиме. Очекујем резултате већ половином септембра", навео је Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Србије.
Срето Танасић, предсјендик Одбора за стандардизацију српског језика истиче да српски језик, као што је на нивоу народног језика једиствен, тако и на нивоу стандардног језика и, како је рекао, потребно је законе доносити да би он функционисао на исти начин, имајући у виду и околности на једној и другој страни, које се морају и могу уважавати.
Законска рјешења о заштити ћирилице у складу су и са европским законодавством које подржава статус и писмо сваког народа, па тако и српског.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.