Sign In

Српски језик и ћирилично писмо културно добро од изузeтног значаја

Објављено:

Закон о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма усвојен је данас, на 21. посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Оцијенивши због тога данашњи дан великим за Републику Српску, као и за Србију, због усвајања истог закона, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић појаснила је да су су овим законом у првом реду језик српског народа и ћирилично писмо дефинисани као нематеријално културно насљеђе, односно као културно добро од изузетног значаја те да их је стоога неопходно заштитити и очувати.

Изразивши изузетно задовољство због тога што су сви заједно препознали потребу да се српски језик и ћирилично писмо заштите те да им се посвети посебна пажња, она је нагласила да су језик и писмо идентитет једног народа и уколико они нестану, нестаје и народ заједно са њима.

„Заштитом и промоцијом културног насљеђа, а нарочито ћириличног писма, чувамо лични печат постојања и трајања на овим просторима. Идентитет који је створен на темељима традиције и историје има једну јаку основу да се у савременом добу надограђује и развија, задржавајући дух свог културно-историјског контекста, а у отвореној комуникацији са свијетом око себе. Презентација и промоција културног насљеђа је изузетно значајна за препознавање, валоризовање и афирмацију културног идентитета Републике Српске", нагласила је министар Наталија Тривић.

Она је истакла да су Срби јединствени по свом језику, посебно по свом писму, те оцијенила да је проблем опадајуће улоге српске ћирилице у јавној употреби и приватној комуникацији, од темељног значаја за културу Републике Српске.

„Ћирилица је par excellance примјер свјетске културне разноликости, чије постојање, у одсуству јасно дефинисане културне политике Републике Српске, лако може бити најозбиљније угрожено. Употреба ћирилице представља европску вриједност и стога треба утврдити конкретне мјере њене заштите и афирмације", додала је министар Наталија Тривић.  

Она је такође напоменула да су  законска рјешења, осим главног усмјерења на проглашавње језика српског народа и ћириличног писма за културно добро од изузетног значаја, усмјерена и на дефинисање друштвене бриге и јединственог приступа у утврђивање система заштите и очувања језика српског народа и ћириличног писма, те његовог преношења са генерације на генерацију.

„Суштинске одредбе ће имати позитиван утицај на културу јер доношење овог закона подстиче не само заштиту и очување језика српског народа и ћириличног писма као нематеријалног културног насљеђа, већ и осигурава његово преношење будућим генерацијама у изворном облику и ширење сазнања о његовим вриједностима. Исто тако, Закон ће имати позитиван утицај и на образовање из разлога што подстиче правилно изражавање, познавање и правилну употребу језика српског народа и ћириличног писма", рекла је министар Наталија Тривић, рекавши да ће се и кроз систем културе и кроз систем образовања у Републици Српској наставити са афирмацијом српског језика и ћириличног писма.

Осим наведеног, Закон је, како је рекла, само оквир и први корак у процесу заштите и очувања језика српског народа и ћириличног писма те истакал и да је важно да се језик српског народа и ћирилично писмо законски дефинишу као елемент нематеријалног културног насљеђа Републике Српске, јер  на тај начин  јача елементе ћириличног писма код његовог уврштавања на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног насљеђа. 

Осврнувши се на поједина питања посланика о томе од кога и зашто је потребно заштити српски језик и ћирилично писмо, она је нагласила да је у првом реду важно заштити их од заборава, а потом и од, како је рекла, нас самих. Такође је одлучно и аргументовано одбацила све тврдње о супротности овог закона са Уставом Републике Српске.

„Наша је обавеза да се бринемо о очувању нематеријалног културног насљеђа, како чувањем записа о њима, тако и подстицањем његовог преношења са генерације на генерацију", закључила је министар Наталија Тривић поручивши да би требало да је српски језик свима у срцу те да ваља поћи свако од себе када је ријеч о његовој заштити, очувању и бризи о његовој правилној употреби.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.